Vasvár

2015.08.16. 09:24

Kóstolt már pálinkás vagy csülkös rétest? - Vasváron a túrós volt a legnépszerűbb

Vasvár – A tizenharmadik volt az idei rétesfesztivál Vasváron, a Nagy Gáspár Kulturális Központ körül. A szervezők arra törekedtek idén, hogy a hagyományos és az új receptek alapján készült rétesek kínálata egyensúlyba kerüljön.

Pogács Mónika

Az utóbbi néhány évben több rétesporta szakított a tradíciókkal, miközben a vendégek többsége továbbra is a nagymamák receptjei alapján készült finomságokat keresi – ez volt az elmúlt évek vasvári rétes-tapasztalata.

Idén is akadtak kísérletezők, akik a rétes és pizza határait feszegették csülkös, esetleg lecsós kínálatukkal vagy pálinkát is használtak az ízesítésnél. De a legtöbben most is a túrós rétest keresték. Akadt olyan, helyben sütő rétesporta, ahol a túrós, tejfölös töltelékű finomságért folyamatos sorban állás volt.

A fesztiválprogramot a szervezők a helyi értékek jegyében építették fel: a Castrum Galérián egy, a hungarikumokat bemutató fotókiállítást nyílt, a Magyar Fotóművészek Szövetsége Senior Alkotócsoportjának munkáiból.

A színpadon mások mellett fellépett a zömében vasvári tagokból álló, így szintén helyi értéket képviselő Karak zenekar, és volt műsor az operettkedvelők számára is. Utóbbi műfaj szintén a hungarikumok listáján szerepel. Azt estét a Ghymes együttes koncertje zárta.

– A programok összeállításánál idén kiemelten figyeltünk a gyermekes családokra. Sokfajta játszóházat kínáltunk a számukra – mondta el Gergyéné Szakály Georgina szervező. Se szeri se száma nem volt a gyermekszigeteknek a fesztiválon. Fonott kosarakban hintázhattak, népi játékokat tanulhattak, a színpadon pedálos kisautókban versenyeztek egymással a kisebbek. A gyermekek körében a legnépszerűbb a „csodapacizás” volt: a plüss hintalovak kerekeket kaptak, így komoly derbiket futhattak velük kis lovasaik.

Idén a templomkert is meghatározó helyszíne volt a fesztiválnak. Itt különféle gyógynövényeket, gyógyteákat, levendulás szappanokat kínáltak az árusok. De a művelődési központ körüli sátrakban is bőséges választék volt a szalmakalaptól a sajton, házi szörpön, lekváron keresztül a baglyos hűtőmágnesig.

A tíznél több vasi és határon túli „réteskompánia” mindegyike kapott egy-egy rétesdiplomát és idén díjat alapítottak a nevező csapatok. Az elismerést elsőként Gergyéné Szakály Georginának adományoztak a program több mint egy évtizedes szervezőmunkájának elismeréseként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!