Vasvár

2015.08.17. 18:00

Művészek randevúja - Csaknem száz munka készült el a hat nap alatt

Vasvár - Második alkalommal szervezett képzőművészeti alkotótábort a Nagy Gáspár Kulturális Központ a napokban. 15 művész töltött el egy hetet a városban.

Munkatársunktól

Nemzetközi volt az alkotó közösség Vasváron: a budapesti, a debreceni, az érdi, a vonyarcvashegyi, a csornai, a kapuvári és az oszkói alkotókhoz indiai és török művészek is csatlakoztak idén.

A tábor nem gyökerek nélküli. Több mint két évtizede hirdetett először ilyet képzőművészeti főiskolásoknak a vasvári művelődési ház. Nádler László művészeti vezető az idei alkotóhét egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy bár nem volt sem témabeli, sem technikai megkötés, végül mégis egységes képzőművészeti anyag született. Majdnem száz munka készült a hat nap alatt. Gergye Rezső, a kulturális központ igazgatója szerint ez ismét igazolta azt a koncepciót, hogy Vasvár lehet egyfajta képzőművészeti centruma, Szentendréje Vas megyének, és Nagybánya szellemisége sem áll távol az alkotásra inspiráló hegyháti természeti közegtől.

- Egészen fantasztikus vákuumállapot van most Vasváron a képzőművészet műfajában így fogalmazott Gergye Rezső. Az igazgató sorolta: itt van a Békeházban a vasi alkotók gyűjteménye. Több ezekből a művekből helyi közintézmények falaira is kikerült. A kulturális szakember szerint ez a járható út, amikor az alkotás nem raktárakban pihen, hanem megtalálja a maga szerepét. Így az is elérhető, hogy a helyiek megismerjék, megszeressék a Békeházban őrzött alkotásokat vagy a művészeti tábor munkáit, ha azokkal a városban találkoznak. A művelődési központ munkatársai jövőre multikulturálissá alakítanák a tábort, ahol a képzőművészet mellett a film, a színház, a zene és a tánc műfajának képviselői is megjelennének és készítenék el egy időben alkotásaikat.

- A legnehezebb ebben nem is a szervezés, hanem a szállás biztosítása, ez pedig már vidékfejlesztési hatáskör mondta el az igazgató.

Gergye Rezső meggyőződése az, hogy a kultúra gazdaságfejlesztő erő: azon túl, hogy a programokra érkezők a városban költik el pénzüket, többnapos itt tartózkodásuk a vendégéjszakák számát is növelheti, ami szálláshelybővítéshez vezethet. Egyelőre ezekből kevés van Vasváron. Az alkotótábort a hétvégén zárták. Az itt készült művekből a Zarándokszálló folyosóján nyílt tárlat. Az anyagot később vándorkiállítás formájában is bemutatják nem is akárhol. A város népszerű galériáin kívül közintézmények, hivatalok ügyfélfogadó terei is szóba jöhetnek kiállítási helyszínként. Nem szokatlan Vasváron a kirakatkiállítás sem. Többször került már az elmúlt években, évtizedekben festmény-, grafika- vagy kisplasztika-sorozat Vasvár egy-egy üresen álló kirakatába, mintegy utcagaléria funkciót adva ezeknek. Az új tervek közt szerepel az idén sikeresnek bizonyult Zenét a templomoknak rendezvény mintájára a Kiállítást a falvakba tematika. Egy-egy településre egy-egy alkotás kerülhet, aki a komplett galériára kíváncsi, annak be kell majd utaznia a 23 alkotás megtekintéséért az egész Hegyhátat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!