Vasvár

2015.08.10. 12:20

Termet avattak a vasvári Békeházban – korabeli zenével

Vasvár – A törökökkel vívott harcokra emlékeztek sorban a vasi városok: Sárvár, Szentgotthárd és Kőszeg. Vasváron a békekötést ünneplik, idén a Békeházban egy új bemutatóteremmel.

Bakos Ágnes

Együttműködés a béke nevében címmel zajlott egy program, amelynek keretében elkészült egy animációs film az 1664-es szentgotthárdi csatáról és a vasvári békekötésről;ennek a programnak a keretében jelent meg könyv a témában – és ennek részeként hozták létre a Békeházban az új bemutatótermet.

V. Németh Zsolt államtitkár szerint a Békeház és benne az új terem hozzájárul a város karakteréhez és szolgálja a turizmust.

– Az egymásba fonódó nemzedékek okán van közünk a békekötéshez, hiszen az elmúlt 351 évre úgy tekinthetünk, hogy az 12-14 emberöltő – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta, hogy bölcs döntése volt Vasvárnak, amikor 25 évvel ezelőtt a régi épületek felújításába kezdtek: ilyen az általános iskola vagy a kolostorépület - és ilyen a Békeház.

Az egykori Tretter-ház pincéjében kialakított bemutatóterem tervezése és kivitelezése a műemléki jelleg miatt is körültekintést igényelt. Tóth Balázs polgármester hangsúlyozta, hogy helyi, térségi szakemberek hozzáértését dicséri az elkészült terem. Kiemelte Sejber Mihály művésztanár, alpolgármester keze nyomát: a pincében látható szobrok az ő munkái.

A késő reneszánsz és a kora barokk ideje 1664, a szentgotthárdi csata és a vasvári békekötés éve. Ennek jegyében hallhatott ünnepi kísérő zenét a sok érdeklődő a teremavatón, a Vasvári Zeneiskola jóvoltából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!