Vasvár

2015.11.08. 10:32

Generációk közt épít hidat a Hegyháti Toborzó

Vasvár – Hetedik alkalommal rendeztek kulturális toborzót a Hegyháton. Tizennégy település csaknem harminc produkcióval mutatkozott be a Nagy Gáspár Kulturális Központ színpadán.

Pogács Mónika

A programban több mint háromszázan vettek részt szereplőként, nézőként. Kórusok, szólisták, tánccsoportok, színjátszók, mesemondók mutatták be műsoraikat szombaton.

– A toborozó ötlete egy térségi közkincs kerekasztal-beszélgetésen vetődött fel először – mondta el a kezdetekről Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója. Az intézményvezető azzal folytatta: – A rendezvény Béri Balogh Ádámnak is emléket állít. A feljegyzések szerint 1706. november 7-én vívott győztes csatát a kuruc brigadéros Győrvár és Egervár között. A vezér a lovasrohamban három fejsebet kapott. A legendák szerint a brigadérost Vasváron ápolták. A feltételezett helyet a zeneiskola épületén márványtábla jelzi. Ezt a résztvevők meg is koszorúzták szombaton.

A toborzó kulturális piac is. A települések képviselői jövő évi falunapjaikra a színpadon látott előadásokból válogatnak. A novemberi kulturális találkozó a Hegyhát egyik legjelentősebb rendezvényévé nőtte ki magát. Szinte presztízskérdéssé vált mára, hogy minden település legalább egy produkcióval részt vegyen a kistérségi mustrán.

A toborzó legnagyobb érdeme, hogy generációs szakadékokra épít hidat. A művészeti csoportok közt a szépkorúakat tömörítő, illetve a közép- vagy a fiatal korosztály tagjaiból verbuválódott közösség egyaránt van. Némelyik produkcióban a nyugdíjasok, a harmincasok és a középiskolások közösen lépnek fel. Egymás műsorait pedig kölcsönösen és szívesen nézik meg a csoportok. Így volt ez az idén is.

A szombat délutánba Sütő Angéla Fénnyel festett tájak címet kapott kiállításának megnyitója is belefért. Végül a rendezvényt a Vokálpatrióták gitárklub műsora, a Kákics együttes táncháza és egy lakoma zárta, amelyre a szervező, a művelődési központ hívott meg minden résztvevőt.

– Minden fontos, ami ma történt, ott van a „toborzó” szóban: a múlt a hagyományaival, a jelen az emberek találkozásában, valamint a jövő, annak közös tervezésével. A Hegyháti Toborzó egy helyre gyűjt közösségeket, értékeket, mindenki örömére – foglalta össze a nap végén a rendezvény lényegét Gergye Rezső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!