Vasvár

2016.05.22. 07:10

Ami jó, azt nem szabad veszni hagyni - Nyugdíjas dalosok találkoztak Vasváron

Vasvár – Nyugdíjas dalosok találkoztak a Nagy Gáspár Kulturális Központban szombaton. 14 éve rendeznek szakmai napot a művészeti közösségek a megye egy-egy településén. Idén a Hegyhát központja fogadta a vasi kórusokat.

Pogács Mónika

A vasvári Őszirózsa Népdalkör a csepregi és az egyházashetyei dalosokkal közösen indította útjára a rendezvényt még 2002-ben. Az első találkozó Csepregen volt. A hegyhátiak felhívására most 16 csoport jelentkezett.

– A mai találkozó az öröméneklés napja. Én is jól ismerem, igaz, más műfajban, azt az örömteli izgalmat, ami a színpadi fellépések velejárója. Nagyra becsülöm a mai nap főszereplőit, azokat, akik kórusművekkel, népdalokkal a színpadra állnak – mondta köszöntőjében Gergyéné Szakály Georgina, a kulturális központ munkatársa.

A szervező sorolta a korábbi helyszíneket: Csepreget,  Répcelakot, Szombathelyt, Iváncot, Büköt, Vasvárt, Szentgotthárdot, Vépet, Táplánszentkeresztet, Bobát, Celldömölköt és a közös élményeket, amit egy-egy település és az ottani program adott számukra.


Gergyéné Szakály Georgina szólt azokról is, akik a napi gondok miatt nem lehettek most jelen a rendezvényen és azokról is, akik már csak szeretteik emlékében élhetnek:  – Rájuk szeretettel emlékezünk, és értük is szól a dal, az ének – mondta.

A nap házigazdája a helyi Őszirózsa Népdalkör volt. A várostól kapott civil pályázati támogatásukat ajánlották fel a nemes célra. A program szervezését anyagilag a Vas megyei Közgyűlés is segítette.

– Vasvár azért vállalta a találkozó történetében harmadszor a házigazdaságot, mert tudjuk, hogy nem minden település képes ekkora volumenű rendezvényt befogadni. Valakinek vinni kell a közös ügyet, legalább a jövő évi, 15. évfordulóig. Ami jó, azt nem szabad veszni hagyni – fogalmazott Gergyéné Szakály Georgina.

A dalosok produkcióit idén nem bírálta szakmai zsűri.

–Egymás bírái leszünk, tapssal és őszinte örömmel jutalmazzuk egymást – jelentette be a szervező.

A döntést azzal magyarázta, hogy vannak csoportok, akik felkészült szakmai segítséggel dolgoznak, vannak, akik önmaguk tanítói, zenei képzettség nélkül, ezért nem egyenlőek a viszonyok a megmérettetéshez.

Szombaton a püspökmolnári és répcelaki nyugdíjas klubok énekkarai, az egyházashetyei Sozzva énekegyüttes, a Hetyei Daloskör, a Viszáki Asszonykórus, a Telekesi és a Vassurányi daloskörök, a vasvári Őszirózsa népdalkor, a Répcementi Férfikar, a tápláni Gyönyvirág dalkör, az olaszfai Mama kórus, a szombathelyi Aranykorúak Vegyeskara, a Káldi Asszonykórus, a szentgotthárdi Békefi Antal népdalkör valamint a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ Nefelejcs és Őszirózsák kórusa adott egymásnak művészeti randevút Vasváron.

A találkozó a színpadi bemutatkozások után fehér asztal mellett, közös beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!