Vasvár

2017.04.10. 15:45

Turizmus: a vizes értékekre építenek Vasváron

A legtöbb turista a Kneipp-útvonal után érdeklődik a Hegyháton, ez volt a szakemberek tapasztalata az idei Utazás kiállításon.

Pogács Mónika

- Nagyon sokan a Kneipp egészségturisztikai programlehetőségekre voltak kíváncsiak. Ez azt mutatja, hogy érdemes lesz Vasváron és a Hegyháton az eddiginél még jobban odafigyelni ezek fejlesztésére - mondta Zágorhidi Czigány Ákos, a Vasi-Hegyhát Rábamente turisztikai egyesület vezetője a szakvásár után.

Az egyik Kneipp-attrakció Vasváron a fa-kökény inhalálóház
Fotó: Pogács Mónika

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere meglepődött a budapesti tapasztalatokon. Ő inkább a zarándokturizmus intenzívebbé válását látja jellemzőnek a Hegyháton. - Azt hittem eddig, hogy az egészségturisztika csak egy vékony réteget érdekel a térség iránt érdeklődők közül. A vallási turizmust erősebbnek éreztem - mondta a városvezető. Tóth Balázs úgy látja: a vallási, zarándoklati, egészségügyi vagy kulturális célból érkezők hasonló érdeklődésűek, a szelíd turizmust erősítik a térségben.

Kneipp-kert és taposó a vasvári általános iskola udvarán
Fotó: Pogács Mónika

A Kneipp-objektumok bővítésére konkrét tervei egyelőre nincsenek Vasvárnak.

- Ezen folyamatosan gondolkodunk, mivel lehetne továbblépni. Ebben az is inspiráló, hogy Vasváron és a Hegyháton sem egy helyszínes a Kneipp-objektumok rendszere. Túrát lehet felfűzni az egyes pontokat összekapcsolva, ez külön erősség - hangsúlyozta Tóth Balázs. Vasvár polgármestere emlékeztetett, hogy Sebastian Kneipp a hideg vizes terápiában hitt. Öt alappillére volt és van módszerének. Egyebek közt a vízre, a gyógynövényekre, az egészséges táplálkozásra épít. A mozgás, a test és lélek összhangjának fontosságát is hangsúlyozta. Az egyik Kneipp-attrakció Vasváron az inhalálóház. A húsz négyzetméteres, félig nyitott faépület oldalfalait kökénykötegekből állnak. Felülről sós víz szivárog a kötegekre, a só kiválik a háncsokon, így párolog, lesz egyfajta sószoba az épületben. Belül néhány pad található, a kellemes levegőjű meditációs helyszín kedvelt hely a vasvári Szentkút közelében. Gyógynövényágyások, kertek is találhatók a Kneipp-módszerhez kapcsolódóan. - Nem zárul le a gyógynövényültetési folyamat. Lehetőség szerint új helyeket kutatnak a városban. Gyógynövényekre költ, áldoz a jövőben is Vasvár - mondta még Tóth Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!