költségvetés

2018.02.26. 16:01

Vasvár – Jut idén fejlesztésekre is a működési kiadások mellett

Mintegy 1,8 milliárd forintos Vasvár költségvetésének mérlegfőösszege. Ebből működésre 750 millió forintot költ az önkormányzat évek óta. Ami marad, abból fejlesztenek.

Pogács Mónika

Fejlesztéseket is lehetővé tesz Vasvár idei költségvetése Fotó: Vincze Kornél

Stabil költségvetés

– Gazdálkodás szempontjából kiegyensúlyozott évünk lesz. Stabil költségvetésre alapozunk – jellemezte Vasvár idei büdzséjét Tóth Balázs polgármester. Hangsúlyozta: ahogy eddig, ezután is cél lesz, hogy a könyvtár és a művelődési központ önállósága megmaradjon, nem gondolkodnak intézményi összevonásban. Vasvár létesítménye az egészségügyi alapellátó szervezet és az óvoda is. A szociális feladatot azonban nem önállóan, hanem kistérségi szinten, a járáshoz tartozó 22 településsel közösen látják el.

– A város költségvetésének tervezésénél az intézményvezetőkkel is egyeztettem. Kéréseiket beépítettük a tervezetbe, stabil, biztos működést adó, reális költségvetés született – erősítette meg intézményi működés szempontjából is a polgármester. Ebben az esztendőben a költségvetést érintő változás a bölcsőde elindulása lesz.

Fejlesztéseket is lehetővé tesz Vasvár idei költségvetése Fotó: Vincze Kornél

Vasvári óvoda

– Az óvodához tartozik majd költségvetési szinten és nem lesz önálló intézmény. Indokolja ezt, hogy a vasvári óvoda Béke úti épületében alakítjuk ki. Itt lesz egy ovis és két bölcsis csoport – vázolta Tóth Balázs. Azt is hozzátette: próbáltak kalkulálni már, bár a bölcsőde jogszabályok miatt csak szeptemberben nyithat. A város adóerő képességének növekedése miatt az állam a személyi költségekhez járul csak hozzá, a dologihoz nem. – Ez 10-15 millió forintos plusz ráfordítást jelenthet a városnak – mondta el Tóth Balázs. Ezzel kell számolniuk a későbbiekben új kiadásként.

Adóerő képesség

A működtetés után a városvezető a bevételek sorolására tért át. Arról beszélt: az adóbevételek mértékének növekedése miatt növekszik a város úgynevezett adóerő képessége, de ez az államilag finanszírozott költségek csökkenésével jár együtt. Az önkormányzathoz befolyó iparűzési adó bevétele az utóbbi években növekedett, 250 millió és 280 millió forint között alakult. A fejlesztésekről is beszélt Tóth Balázs, újonnan beadott pályázatokról. Ilyen egy turisztikai, egy, a szőlőhegyek revitalizációjára, és egy energiaracionalizálási projekt. Vasvár tervez saját beruházásokat is: új sírhelyek kialakítása miatt támfalat kell építeni a vasvári temetőnél kívülről és belülről is, a szintkülönbség kiegyenlítése miatt, ez több 10 millió forintos költség lesz. Saját erőből oldja meg Vasvár az út-, és járdafelújításait, idén az Újlaki és a Mártírok utca járdáit, útjait újítják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!