Vasvár

2017.01.02. 17:35

A cél: legyen élhető a város

Vasvár - Járdák, bölcsődei tervek és kisvárosi léptékű, színvonalas rendezvények - várakozások és visszatekintés a Hegyhát központjában.

Pogács Mónika

Fontos demográfiai adatot említett elsőkét évértékelőjében Tóth Balázs polgármester: - Ha számokkal kellene jellemeznem az elmúlt évünket, legelőször az jut eszembe, hogy 32 plakett készült - kezdte. - Szokás a városban, hogy adventkor az esztendőben született gyermekeknek és szüleiknek egy gravírozott szívecskét adunk át. Idén 32 ilyen plakett készült, öttel több, mint az azt megelőző három évben - számolt be büszkén.

Az önkormányzat célja, hogy Vasvár élhető, nyugodt település legyen, amelynek megtartó ereje van.

- Tavaly öt európai uniós pályázatot adtunk be. Az iparterület bővítésére, a bölcsőde létrehozására, a termelői piac megteremtésére, a zöldvárosprogramra és a csapadékvíz-elvezetési programunk megvalósítására - sorolta a polgármester. Mint mondta: a pályázatok elkészítése mellett saját erőből több mindent valósított meg 2016-ban az önkormányzat. Például évente 15-20 millió forintot szánnak az utcák, járdák felújítására. Tavaly a Németh Antal utca rendbehozatalára jutott a pénzből, és a város kismamáinak kérését figyelembe véve javítottak meg több rossz állapotú járdát. Új járdatervek is készültek: a Semmelweis utcai és a városból a 74-es főút mentén kivezetőé.

A sok előkészítő munka és benyújtott pályázati terv után a beruházások éve lehet az idei Vasváron, ezt reméli a polgármester
Fotó: Pogács Mónika

Vasvár gazdasági szempontból jó esztendőt zárt - összegzett a polgármester. Hosszú évek óta kiegyensúlyozottan, takarékosan gazdálkodnak önkormányzati, intézményi szinten. A fenntartáshoz, fejlesztésekhez szükséges források rendelkezésre állnak. Mindenre jut, amire szükséges. A 2016-os esztendő maradvány összege, csaknem 80 millió forint már az idei év bevételeként jelentkezik, az iparűzési adókból befolyt összegeknek köszönhetően. A múlt év egyik legnagyobb eredményének a vasvári polgármester az iparterület bővítését tekinti, amely több évtizedre is meghatározhatja a város munkahelyteremtő kapacitásait. A bővítéshez 15 hektárnyi területet vásároltak. Nagy várakozás előzi meg a bölcsőde kialakítását.

Tóth Balázs polgármester Fotó: Szendi Péter

- Korábban, a kilencvenes évekig volt a városban bölcsőde, de kihasználtság hiányában megszűnt. Most viszont a családok részéről igény jelentkezett erre. Ezzel párhuzamosan pályázati lehetőség nyílt a létrehozásra, bízunk a sikerben. Egy már működő intézményben, a Béke utcai óvodában tervezzük kialakítani az új intézményt. Az óvodai gyermeklétszám csökken, két csoport helyett ősztől egy indul. A megüresedő csoportszobából és egy használaton kívüli helyiség átalakításával hozunk létre két bölcsődei szobát közel az óvodához, iskolához - részletezte a polgármester.

A rendezvényekről szólva Tóth Balázs úgy fogalmazott: a városhoz méltó rangú programok voltak tavaly, kiemelte a rétesfesztivált.

- Tudjuk a léptéket, hol a helyünk. Nem akarunk 10 ezres létszámot megmozgató rendezvénnyé nőni. Kétezer látogató fordul meg nyaranta a gasztrofesztiválon a Nagy Gáspár Kulturális Központ körüli területeken. Ez a mi léptékünk. Reméljük, hogy a tavaszi bárányfesztivál is meghonosodik Vasváron, és hasonló érdeklődést generál majd - mondta a város első embere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!