Vasvár

2016.01.29. 13:48

Ezekben az utcákban kezdik a csapadékvíz elvezetését Vasváron

Vasvár– Pályázati csatlakozásról, a temető működtetésének új rendjéről, csapadékvíz-elvezetési programról döntöttek csütörtöki ülésükön a vasvári képviselők.

Pogács Mónika

A vasvári testület előtt először a helyi értéktár bizottság elnöke, Sejber Mihály számolt be a múlt évi munkáról. Eredményesek voltak. Tevékenységüknek köszönhetően öt vasvári érték kerülhetett a megyei listára. A munka azonban korántsem ért véget.  Sok a feldolgozandó anyag, melyhez külső segítségre, önkéntesek munkájára lenne szüksége a bizottságnak.

A testület tagjai a temető üzemeltetésének részleteit is megvitatták. A téma azért volt aktuális, mert múlt év végén járt le az az üzemeltetői szerződés, ami szerint tíz évig egy vállalkozó látta el megbízással az önkormányzat számára kötelező feladatot. A csütörtöki határozat értelmében a temetéssel kapcsolatos feladatokat továbbra is vállalkozónak adnák ki.  A sírkert rendben tartását, zöldfelületeinek kezelését pedig az önkormányzat vállalja, a közmunkaprogram segítségével.

Az ülésen Tóth Balázs polgármester arról tájékoztatta a képviselőket, hogy idén elindulhat a városban a csapadékvíz-elvezetési program. Vasvár egész területén szeretnék a problémát megoldani, a tetemes költség miatt azonban ezt ütemezetten kell elvégezni.

Első körben három, az esővíztől és olvadó hótól leginkább veszélyeztetett utcában végzik el a csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítését.  Ezek a Hármashegy, a Járdányi és Szentmihályfalvi utcák. Vasvár a remények szerint 150 millió forintot kaphat egy megyei pályázati keretből a munkálatokra.

Kisgyermekes édesanyák levélben fordultak a vasvári testülethez. Babakocsival ugyanis nehéz Vasvár belvárosában közlekedni, a védőnőkhöz, az egészségházba és boltokba eljutni. Az akadálymentesítésben kérték az önkormányzat segítségét. A grémium határozata szerint  műszaki felméréseket végeztetnek és megoldást keresnek a problémára.

Az ülés folytatásában a testület a polgármester felvetésére úgy döntött: Vasvár Zalakarossal együtt csatlakozik egy határon átnyúló, szlovén-magyar projekthez. Az Európai Unió által támogatott program a környezettudatosság jegyében szerveződik. Beruházásra nem, de képzésekre, tanulmányokra költhető pénz. Vasvár például középületeinek energiatanúsítványait készíttetheti el a program segítségével. Siker esetén 50 ezer eurót, azaz több mint 15 millió forintot kaphat a város. Önrészként csupán 100 ezer forintnyi összeget kell fizetnie az önkormányzatnak. A képviselők a az ülésen a pályázathoz történő csatlakozás mellett döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!