Vasvár

2014.03.31. 11:10

Alacsony a hegyháti térség bűnügyi fertőzöttsége

Vasvár - Sokan cserélnének a helyi rendőrkapitánnyal és a polgármesterrel, olyan jó a város és a térség közbiztonsága.

Merklin Tímea

Országos és megyei viszonylatban is alacsony a Hegyháton a bűnügyi fertőzöttség - derült ki dr. Házi Béla rendőr alezredes, a Vasvári rendőrkapitányság vezetője beszámolójából a legutóbbi képviselőtestületi ülésen.

A bűncselekmények száma 2013-ban 401-ről 368-ra csökkent a kapitányság illetékességi területén. (144 történt Vasváron, 48 Bérbaltaváron.) A közterületen elkövetett, kiemelten kezelt bűncselekmények felderítése 72,3 százalékos, ezzel elsők a megyében. Rablás, kifosztás, nemi erőszak, zsarolás 2013-ban nem volt, az önbíráskodás nem jellemző. A lopások amelyek erősen befolyásolják a lakosság szubjektív biztonságérzetét - száma 225-ről 183-ra csökkent. Az alezredes kitért a pénzhamisításra is, amely nem jellemző, de mégis előfordult, hogy hamis pénzzel akartak fizetni. Néhány fiatal kezdetleges módon, fénymásolóval hamisított pénzeket, egy idős nénit csaptak be, és a postán bukkant fel egy hamis ötezres. Az okmányirodában hamis iratokat szúrtak ki, főleg gépkocsi átiratásokkal kapcsolatban, hamis adás-vételi szerződéseket adtak be.

Az átutazó bűnözők elkerülték Vasvárt, pedig két főútvonal is itt megy el mellette. Emberölés, életellenes cselekedet nem volt.

A testületi ülésen Kovács Tilda polgármester, mellette dr. Házi Béla alezredes és dr. Tiborcz János dandártábornok. Értékelésükből kiderült: Vas megye az ország legbiztonságosabb megyéje  (Fotó: Szendi Péter)

A kapitányság vezetője a 2014-es célok között megfogalmazta: azon lesznek, hogy a szervezett bűnözés, a kábítószer kereskedelem ne nyerjen teret, hatékonyan fel tudjanak lépni az illegális migráció ellen, minél nagyobb számban felderítsék a tulajdon elleni jogsértéseket.

- Fantasztikus helyzetben vagyunk, fel sem fogjuk az értékét. Más helyeken tapsikolnának ilyen kaliberű problémákért. Ez egy jól élhető város és vidék - fűzte Kovács Tilda polgármester a beszámolóhoz, kiegészítve azzal, hogy itt megélhetési bűnözés nincs, nem a rászorulók bűnöznek, hanem a deviáns hajlamú munkakerülők, akik nem hajlandók munkát elfogadni.

Dr. Tiborcz János dandártábornok, Vas megyei rendőr főkapitány megyei adatokkal egészítette ki a beszámolót: a szombathelyi kapitányság területe a leginkább fertőzött bűnügyileg, a legkevésbé Celldömölk és Vasvár térsége. A megye településeinek 89 százalékán nincs évi tíz fölött a bűncselekmények száma. A kapitány beszélt a designer drogok Vas megyei jelenlétéről, amivel sok munkájuk akad, a terjesztőket vadásszák. A közúti balesetet okozók közül kiemelte az ittas sofőröket, a biciklisek közt is sok ittas van. Hangsúlyozta: a megyét legjobban az illegális migráció nyomasztja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!