Vasvár

2013.05.27. 13:54

Népi értékekről a szőlőhegyen

Oszkó - Nyolcadik alkalommal rendezte meg vasárnap a Hegypásztor Kör az egész napos Orbán-napi vigadalmat és a Pannon helyi termék vásárt a szőlőhegyi pincéknél.

Sokan már több éve visszajáró vendégként jönnek a Hegypásztor pincékhez. Tudják, soha nem marad el a bográcsos főzőverseny, a borkóstolgatás, a kézműves foglalkozások, a népi gyerekjátékok hosszú sora.

A vigasság jól megszokott ízei a házi gyümölcspálinkák, lekvárok és mézek. A szervezők azonban nem hagyják ”ellaposodni” a rendezvényt: mindig kínálnak valami újat, mint ahogy a szőlőhegyi létesítmények sora is évről évre bővül.

Idén például már a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén felszentelt parányi kápolnából szállhatott az ég felé a szőlőre és a borra áldást kérő ima. Újdonság volt a Kneipp sátor is, ahol a közelmúltban elkészült hegyháti témaút állomásairól és az egészségmegőrző módszer alapjairól kaptak tájékoztatást az érdeklődők.

 

 

Erős Zsuzsanna és Hári János az elmaradhatatlan főzőversenyen (Fotó: Szendi Péter)

Sokan töltötték ki a totót, vagy próbálták ki a szőlőhegyen is felállított Kneipp létesítményeket. Vetítés is színesítette ezúttal a programot. A kultúr-pincében folyamatosan vetítették azt a filmet, mely a Vasi Hegyhát szellemi örökségét mutatja be. A Hegypásztor Kör forgatóstábja több tucatnyi helyszínre látogatott el, hogy megörökítsen mindent, ami az öregektől talán még az utolsó pillanatban megtudható.

A filmkockák régi legendákat, hagyományos mesterségek fortélyait örökítik át az utókornak. A hegypásztorok elmondták: a szőlőhegy legnagyobb nyilvános rendezvényét ezúttal pályázati támogatás nélkül: adományokból, felajánlásokból, szeretetből rendezték.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!