Vasvár

2013.12.09. 14:20

Profilt vált a postaforgalmi középiskola

Vasvár - Új képzési formát vezet be a Béri Balogh Ádám Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskola: szociális gondozó és ápoló szakot indít.

Merklin Tímea

– Idén ősszel nem indult postás szak, és a fenntartó a jövő tanévre sem engedélyezte. Nincs 9. osztály, és jövőre sem lesz. A mostani 10-11-12. osztályosok végeznek majd. Ezért az iskola karakterében váltás következik be, új képzést vezetünk be a térség diákjai számára – mondta az intézmény megbízott igazgatója, Major Ágota. – A szociális gondozó és ápoló szak három éves szakiskolai képzés lesz a 2014-15-es tanév őszétől, érettségi nélkül, komplex vizsgával.

Az iskola jelenlegi tanulói egy szabadtéri foglalkozáson. Fotó: Major Ágota

A gyerekek tanulhatnak itt egyebek mellett klinikai ismereteket, ápolási gyakorlatot, gondozási ismereteket, a szociális munka elméletét és gyakorlatát. Az egészségügy és a szociális terület szakemberei fogják őket tanítani: pszichológus, okleveles szociális munkás, orvos, diplomás ápoló, egészségügyi szakoktató. Az idősek otthonában, szociális intézményekben, kórházban lesz a szakmai gyakorlat. A szakképző befejezése után, ha valaki szeretné, lehetőség lesz megszerezni – további két év alatt – az érettségit is, nappali tagozaton. De a 3. év végén teendő komplex vizsgával már dolgozhat valaki szociális gondozóként és ápolóként: az idős és a fogyatékos emberekkel kell tudni személyes kapcsolatot kialakítani, fel kell tudni mérni a szükségleteiket és személyre szóló szolgáltatásokat nyújtani számukra. Szükség esetén elsősegélyt tudnak majd adni. Az a dolguk, hogy segítsenek. A szociális gondozók és ápolók szociális szakember irányításával dolgoznak.

A Béri Balogh Ádám Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskola Vas megyében az elsők közt indítja el ezt a nappali és ingyenes képzést. A gyakorlatok a térségben lesznek, az elmélethez képest magas, 40 százalékos arányban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!