Vasvár

2015.05.07. 09:59

Szabadítót mondani - A vasvári Nagy Gáspár versmondó versenyre messze földről is érkeztek

Vasvár – Az egész országból és a határon túlról is eljönnek minden évben a Nagy Gáspár emlékére megrendezett vers- és prózamondó találkozóra, amelyet A költő hazatér címmel rendeznek a vasvári kulturális központban.

Merklin Tímea

Vas megyén kívül Veszprém, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Heves, Pest és Fejér megyéből is jöttek versmondók. A vasi települések közül képviseltette magát: Andrásfa, Boba, Celldömölk, Csehimindszent, Győrvár, Kám, Körmend, Kőszeg, Oszkó, Petőmihályfa, Sorkifalud. A Győr-Sopron megyei települések közül: Csorna, Kapuvár, Sopron.

Az idei találkozó már a nyolcadik volt, ami azt jelenti, hogy nyolcadik éve nincs köztünk Bérbaltavár szülötte, Nagy Gáspár. A versmondók a színpadon elhelyezett hatalmas virágcsokorból kivettek egy-egy szálat, az eredményhirdetés előtt elmentek a költő szülői házához és a nyughelyéhez, hogy ott helyezzék el a hófehér szegfűket.

Fotó: Vincze Kornél

A felkészítő tanárok évről évre újabb és újabb verseket választanak tanítványaiknak, szerencsés esetben életkorukhoz, személyiségükhöz illőt. Elhangzanak „fontos", karakterét meghatározó versei vagy a játékosabb költeményei.

Mit mondana ma és mit mondunk ma mi Nagy Gáspár által? - Így is lefordítható a versmondó verseny összeállítása, amely sok egymástól független, versben gondolkodó felnőtt és gyermek által adódik össze a helyszínen. De mindig kirajzolódik az a táj, ahol vagyunk – haranggal, kápolnával, szőlőheggyel, elemózsiás kosárral, búcsúval, az a kedves Hegyhát, amitől a költő lélekben elszakadni sosem tudott.

Rudics Mátyás. Fotó: Vincze Kornél

Újrahallgatjuk, milyenek a „fénylő arcok és tükörképek", hogy miként kellene a „lefokozott szívűeknek szabadítót mondani", hogyan repülőznek a fecskék nyárvégén falva a kéklő messzeséget. Vannak népszerű, visszatérő versek, mint A tenger álma, a Ha időjós leszek, a Tájkép – Téli madárkikötővel – az egyik emberke így mondja őket, a másik úgy, sokat lehet egymástól tanulni.

A mezőnyben – minden korcsoportban – érezhető, kinek milyen felkészítő tanára van. Milyen szintű a beszédtudás, amire a versmondást építi, mennyire értette meg a szöveget, és abból mennyit képes átadni, milyen előadásmóddal. Ez ugyan egy verseny, ahol szaktanácsadók értékelnek, helyezettek vannak, de mindenkit dicséret illet, amiért Nagy Gáspárral, illetve szabadon választható versekkel egyáltalán foglalkozik. Nagyon tanulságos és maradandó élmény egy-egy ilyen költészeti csokor, amit mindenki kap, hiszen a versenyzők egymást is hallgatják.

Sejber Mihály. Fotó: Vincze Kornél

Sejber Mihály alpolgármester a város történelmi múltjáról mesélt a résztvevőknek, megfestve háttérként, hogy Nagy Gáspár a keresztény Pannóniából származik, aminek a tornácán vagyunk itt a Hegyháton, és ez ösztönöz arra, hogy számba vegyük értékeinket, de arra is, hogy kitekintsünk a világba.

A verseny eredményei:

I. korcsoport (6-10 évesek): oklevél kiemelkedő művészi teljesítményért: Horváth Anna, felkészítő: Nider Zoltánné, arany minősítés: Haszonics Anett, felkészítő: dr. Pásztorné Pálfi Szilvia, ezüst minősítés: Lantos Luca, felkészítő: Vajdáné Jandrasits Orsolya, bronz minősítés: Rudics Mátyás, felkészítő: Horváth István.

II. korcsoport (11-14 évesek): oklevél kiemelkedő művészi teljesítményért: Szekeres Jázmin, felkészítő: Szermek Tímea, arany minősítés: Kiss Alexandra, felkészítő: dr. Kupóné Gasztonyi Edit, ezüst minősítés: Vugrinecz Kinga, felkészítő: Schmidt István, bronz minősítés: Silló Kinga, felkészítő: Horváth István.

III. korcsoport (15-18 évesek): oklevél kiemelkedő művészi teljesítményért: Baj Bianka, felkészítő: Horváth István, arany: Budai Fanni, felkészítő: Bali Judit, ezüst minősítés: Babina Cs. István, felkészítő: Magyar Istvánné, bronz minősítés: Micsinai Dominik.

IV. korcsoport (19-50 évesek): oklevél kiemelkedő művészi teljesítményért: Csiha Marianna, arany minősítés: Károlyi Szabina, ezüst: Sinkó Adrienn, bronz: Olteán Fanni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!