Vasvár

2015.10.27. 18:23

Termálvízzel fűtenek Vasváron, olcsóbb lesz a távfűtés

Vasvár - Kedden átadták azt a létesítményt, amely geotermikus energia hasznosításával biztosítja a távfűtést a városban.

Pogács Mónika

A beruházás több mint 600 millió forintba került. A vasvári lakások majdnem húsz százalékát, az önkormányzat épületét és intézményeit is ezzel a termálvíz-energiával fűtik már. Tóth Balázs polgármester beszédében hosszúnak és göröngyösnek nevezte azt az utat, míg a projekt elérhetett idáig. A városvezető elmondta, hogy többször adódott a kivitelezés során olyan helyzet, hogy ha nincs jelen elszántság és a szaktudás, akkor meghiúsult volna Vasvár geotermikus programja.

– A fúrótorony kapacitása számára kritikus, 2300 méteres mélységnél, ahol eredetileg vártuk, még nyoma sem volt a vizet adó kőzetnek. Döntenünk kellett, hogy abbahagyjuk-e a fúrást, vagy folytatjuk – avatta be a jelenlévőket a polgármester a nyári hónapok nehézségeibe.
Úgy döntöttek a kivitelezőkkel, hogy folytatják a fúrást. 2500 méteres mélységben végül megtalálták a termálvizet, ami ráadásul melegebb – 84-85 Celsius fokos – volt a vártnál. A polgármester azt is elmondta, hogy ma már ennek a víznek a hője adja a meleget a város távfűtéses lakásaiban és az intézményekben.

– A kezdeteket azonban még korábbra tenném – fogalmazott Tóth Balázs. Utalt dr. Bendefy László geológus munkájára, aki 1961-es kandidátusi értekezésben írt már arról, hogy a város alatt termálvíz rejtőzhet. A városvezető név szerint említette Szakály Jánost, a helyi középiskola egykori tanárát, aki szintén a termálvíz felszínre hozása, fürdő létesítése, a víz mezőgazdasági hasznosítása mellett érvelt a 70-es években az akkori városvezetésnek.

– A mai átadót nem az út végének, hanem mérföldkőnek nevezném. A jövőben jó lenne üvegházi kertészetet létesíteni a település geotermikus adottságait kihasználva – zárta beszédét a polgármester.

V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a beruházásoknál a klímavédelmi szempontok is fontosak. Ilyen tudatos fejlesztésnek nevezte a vasvári hőközpont kialakítását is. A város volt polgármestere kiemelte: Vasvár 520 millió forintos projekttámogatást kapott a megvalósításra. A 92 milliós önerő jelentős részét, 42 millió forintot a kormányzat már megtérített a településnek, és van remény, hogy a következő 40 millió is megérkezik a költségek mérsékléséhez. Az államtitkár sorolta: 2500 méter talpmélységig ért el a fúrás. 250 méternyi termálvezeték, 950 folyóméter hosszan a távvezeték kiépítése, búvárszivattyúk, hőcserélők jelentik a beruházást.

– Azonban mindannyiunknak tudnunk kell, hogy mindez nem cél, hanem eszköz volt, hogy olcsóbb és biztosabb energiaforráshoz juthassunk – fogalmazott V. Németh Zsolt. Az országgyűlési képviselő reményét fejezte ki, hogy a csökkenő távhőköltség nemcsak a rezsicsökkentés fenntartásához lesz elegendő, hanem a díjakat megszabó Magyar Energia és Közműszabályozási Hivatalon keresztül érvényesíteni lehet az itt megjelenő, alacsonyabb önköltséget. Azaz olcsóbb lehet a távfűtés díja Vasváron. V. Németh Zsolt rámutatott: a beruházás fontos eredménye az is, hogy a város tett a klímaváltozás megállítása érdekében. Több mint 900 tonna káros gáz kibocsátását gátolta meg a rendszer kialakításával, a földgázfűtés termálvízzel való kiváltásával.

– A beruházás, a megújuló energiákra való építkezés bizonyítja, hogy Vasvár élni és megújulni szándékozó város – fejezte be beszédét az államtitkár. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter várostörténeti pillanatnak nevezte az átadót.

– A 612 millió forintos fejlesztéshez nagy összefogásra volt szükség. Az eredményét a város lakosai élvezik, a település pedig ismét gyarapodott – fogalmazott a tárcavezető. Végül arról biztosította a jelen lévő térségi önkormányzati vezetőket, hogy megújuló energiákat hasznosító terveik a jövőben is támogatást kaphatnak a kormánytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!