Vasvár

2015.05.18. 12:08

Vasváron találkoztak a Nyugat-Dunántúl gyermekszínjátszó csoportjai

A Weöres Sándor Regionális Gyermekszínjátszó Fesztivált hetedik alkalommal rendezte meg a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ.

Merklin Tímea

Nyugat-Dunántúl négy megyéjéből 14 csoport vett részt az egész napos rendezvényen. A megnyitón Dobolán Gábor, a vasvári tankerület igazgatója Weöres Sándor-idézetekkel hangolta a diákokat a játékra. Köszönetet mondott a csoportvezető rendezőkön túl a szülőknek és a tanároknak. Amint kifejtette, bízik abban, hogy a fesztivál inspirációt ad a térség iskolái számára is.

A Nagy Gáspár Kulturális Központ az önkéntes segítőkkel kiegészülve most is a legjobb házigazdát jellemző lelkülettel fogadta a csoportokat. Valamennyien megérkeztek a korai kezdésre és végig jelen voltak. Megnézték egymást a játszók, és örültek egymás teljesítményének, sokat tanultak egymástól. A szervezők megfigyelése az az örvendetes tendencia, hogy erősödnek a iskolák, a művészeti csoportok közötti kapcsolatok, akik egymást meghívják magukhoz. A tapasztalat szerint a diákok közül többen pár év múlva mint felnőtt színjátszók térnek vissza, és jelennek meg a „nagyok” fesztiváljain.

Gergye Rezső, a vasvári művelődési központ igazgatója, Körömi Gábor és Dolmány Mária zsűritagok, drámapedagógusok, akik a Magyar Drámapedagógiai Társaság delegáltjaiként érkeztek (Fotó: Nagy Gáspár Kulturális Központ)

A rendezvény zárásakor minden csoport a Magyar Drámapedagógiai Társaság emléklapját vette át a zsűritől, valamint a szervező Nagy Gáspár Kulturális Központ külön e célra készített szép emléklapját, amit az intézmény vezetője, Gergye Rezső adott át, hangsúlyozva a Nagy Gáspár-i gondolatot: „Barátaim! Itt az ideje, hogy összeszámláljuk a hűségeseket, a nyitott lélekkel és emberi arccal közeledőket.”

A rendezvény zárása után a csoportok vezetői, a zsűri és a szervezők szakmai beszélgetést folytattak, levonták a tanulságokat. Javasolják, hogy előbb kezdődjenek a megyei fordulók, hogy a regionális találkozókra már akár márciusban sor kerülhessen, és azt követően a legjobb produkciók útra kelhetnének az iskolákba. A tankerületek a meghívásokban jó példával járhatnak elöl a művelődési intézményekkel, az iskolákkal karöltve. Magas értékeket közvetíthetnek diákoknak és pedagógusoknak, mégpedig gazdaságosan, hiszen egy létrehozott darabot több helyen be lehet mutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!