Vasvár

2014.01.29. 17:30

Vége a csatornázásnak

Vasvár történetének legnagyobb beruházása fejeződött be a közelmúltban. Az egész településen, illetve a hozzá tartozó Kismákfán és Nagymákfán kiépült a csatornahálózat és korszerűsítették a szennyvíztisztítót.

Merklin Tímea

A beruházás az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam közel 93 százalékos támogatásával valósul meg. A munka szakmai felügyeletét a Vasivíz Zrt. biztosította.

Szerdán hivatalos és ünnepélyes projektzáró rendezvénnyel fejeződött be az uniós támogatással megvalósult szennyvízberuházás. A vasvári polgármesteri hivatal nagytermében a Vasvári Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsora után Kovács Tilda polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket, majd V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Kovács Tamás, a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. vezérigazgatója méltatta a beruházás jelentőségét.

Vasvár önkormányzata szennyvízelvezetésre és -tisztításra a Környezet és egy program keretében több mint 1,2 milliárd forint támogatást nyert, amely a költségek 92,6 százalékát fedezte. A fennmaradó 7,4 százalékot az önkormányzati önrész és az érintett ingatlantulajdonosok befizetése biztosította. A beruházás összköltsége 1 milliárd 389 millió 665 ezer 530 forint volt.

Vasváron korábban csak a város egyharmad részén, a központban volt megoldott a szennyvízelvezetés. A csatornázatlan területeken elkerülhetetlen volt a talaj és a talajvíz szennyeződése, és időnként kellemetlen bűz volt érezhető.

A pályázati támogatás segítségével 2011-ben elkezdődhetett és 2013 végére befejeződött a csatornahálózat kiépítése a szennyvízelvezetéssel nem rendelkező területeken. Vasvár belterületén, valamint Kismákfán és Nagymákfán összesen 26 kilométer vezetéket fektettek le, és egy szakaszon a meglévő hálózat is megújult. A szennyvíz elvezetése nagyrészt gravitációs rendszeren, a mélyebben fekvő utcarészekben nyomóvezetékeken történik. A sajátos domborzati viszonyok miatt 13 új szennyvízátemelő kialakítására is szükség volt. A csatornahálózat bővítése miatt növelni kellett a Vasvártól 300 méterre 2002-ben épült szennyvíztisztító telep kapacitását. Ez jelentős építészeti átalakítások nélkül, speciális aerob, eleveniszapos, fixbetétes technológia kilakításával történt. A beruházásnak köszönhetően újabb 1100 háztartás csatlakozhat a szennyvízelvezető rendszerhez, amely 96 százalékos lefedettséget jelent. A hálózat kiépítésével és a főgyűjtő felújításával megszűnt a káros anyagok talajba szivárgása, s a jövő nemzedékek számára is biztosítható az egészséges ivóvíz. A kiépített infrastruktúra alapfeltétele a város és a környék fejlődésének, új befektetések, munkahelyek megtelepedésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!