Velem

2014.03.26. 14:10

Önfenntartó falu lesz

Velem - A múlt héten megtartotta alakuló ülését az új képviselő-testület, most szombaton pedig lakossági fórummal egybekötött faludélutánra várják a velemieket. Ezen elmondhatják véleményüket a képviselő-testület céljairól.

Némethy Mária

– Az új képviselő-testület céljait, elképzeléseit az alakuló ülésünkön ismertettem a faluközösséggel. Ezek mindegyikét természetesen nem tudjuk az őszi választásokig megvalósítani, de megtesszük a kezdeti lépéseket az önfenntartó falu elérése érdekében. A célok részletes megvitatására a szombati lakossági fórumon lesz lehetőség.

Ennyit tartott fontosnak elöljáróban közölni Szél Józsefné, Velem új polgármestere. Emlékeztetőül: ő volt az a velemi képviselő, aki tavaly tavasszal helyi népszavazást kezdeményezett, ami sikerrel járt. A korábbi polgármester és a képviselők ezután lemondtak.

Melyek az új képviselő-testület elképzelései, tervei? Milyen változásokat akarnak megvalósítani Velem életében? Csak címszavakban felsorolva, a következőket. A polgármester elsőként a helyi demokrácia érvényre juttatását, a helyi civil szervezetek és a lakosság bevonásását jelölte meg a Velem jövőjét érintő döntésekbe. Az önkormányzat működésének átláthatóvá tétele a második fontos pont. A harmadik: Velem régi jó hírnevének, turisztikai vonzerejének helyreállítása, illetve növelése; a kulturális és sportélet fellendítése, valamint az ehhez szükséges megfelelő helyszín megteremtése, ez utóbbi elsősorban pályázatok segítségével.

A velemiek hagyományos rendezvényeit – egyházi és más közösségi rendezvények – továbbra is megtartják, de újakat is kezdeményeznek. Ez lehet kézimunka, torna, vagy beszélgető kör létrehozása, de tervezik a gesztenyevirág túra bevezetését is. Szeretnék elérni a helyi termékek, köztük a kézműves termékek piacra juttatását. El akarják érni, hogy a Velemben oly fontos gesztenyét értékesítsék, később fel is dolgozzák helyben. Ezt segítené a tervbe vett termelői közösség létrehozása is. Az önkormányzat eszközparkjának bővítése (létrehozása) is fontos cél, mert ennek segítségével a község útjai, ingatlanjai karbantartása, szépítése saját erőből, a lakosság bevonásával is lehetővé válik.

A polgármester és a képviselők bíznak abban, hogy mindezek megvalósítása újra összekovácsolja a faluközösséget.

Ezek a célok mind egy irányba hatnak:

– Velemben az új képviselő-testület távlati célja ugyanis az önfenntartó falu megteremtése – emelte ki az új polgármester, Szél Józsefné.

Kapcsolódó cikk:

Időközi választást tartottak Velemben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!