Velem

2014.06.17. 17:40

Szél Józsefné, Velem polgármestere új kezdeményezést indított

Velem - Kedden délután ellátogattunk a településre, hogy mi is bekukucskáljunk a kapuszínek alá, és megtudjuk, mivel töltik mindennapjaikat a helyiek.

Bajdó Bettina

Szél Józsefné, Velem nemrég megválasztott polgármestere egy új kezdeményezést indított útjára a múlt hétvégén. Elkezdődött a Gesztenyevirágzás hete, melynek első napján pikniket szerveztek a virágzó fák alá. A program hétfőn tovább folytatódott méghozzá úgy, hogy a településen működő egyesületek, valamint az itt élők is részt vesznek benne. Péntekig naponta kettő és este hat óra között Kukucskáló délutánok címmel ismertetik meg Velemet az érdeklődőkkel. Bárki bepillanthat a vállalkozó kedvű velemiek hétköznapjaiba, hivatásába, szenvedélyébe. A kíváncsi látogatókat az otthonaikban fogadják a falu erre vállalkozó lakói. A kapuszínek alatt mesterek várják a kíváncsiskodókat, van méhészkedés, borászat, kézműves foglalkozás, állatsimogató, lehet kóstolni házias ételeket, s a pálinkafőzés rejtelmeit is feltárják.

Kedden délután mi is bekukucskáltunk a kapuszínek alá, igaz, nem minden meghirdetett helyen engedtek be minket.

Balogh Enikő helyi ízekkel kínálta a hozzá betérőket

Először Balogh Enikő invitált be minket udvarába. A szívélyes fogadtatás után azonnal megmutatta szárított fűszernövényeit, majd rögtön kóstolóval kínált minket saját készítésű, tartósítószer-mentes lekvárjaiból. A zölddió befőttjére volt a legbüszkébb, ennek elkészítési módját is részletesen elmesélte, az íze pedig száz szóval is felért. A házigazda szerint nagyon jó ez a kezdeményezés, hiszen így nemcsak az idegeneknek nyitják ki a kapuikat, hanem a helyieknek is. Sokkal jobban megismerik egymást, formálódik a közösség. Elmondta, hogy már az is nagyon élvezetes volt, amikor közösen szervezték a programot, sok vidám percet töltöttek együtt. Hétfőn kezdődött a program, Balogh Enikő palacsintával várta a betérőket, ám sajnos a küszöböt nem lépte át senki. Kedden lekvárjait lehetett megkóstolni, ma pedig díjnyertes kenyérlepényével várja a betérőket. Amíg a falatok elkészülnek, addig lánya, Simor Kata ékszereit nézhetik meg a vendégek.

A finom falatok után Bíró Zsolt kapuján kopogtattunk, aki azonnal elénk sietett és invitált be minket. Náluk már jártak vendégek a nap folyamán, a gyerekek állatokat simogathattak. Volt olyan közöttük, aki még csak mirelit csirkét látott, itt a baromfiudvarban találkozott először élő szárnyasokkal. Ennél nagyobb örömöt okozott a gyerekeknek a két póniló, Szellő és Foltos, akik nemcsak a jutalomfalatokat, hanem a simogatást is szívesen fogadták.

Kedden Velemben több helyi lakos is beengedte a kíváncsiskodókat az udvarára. Bíró Zsolt baromfiudvarával és két pónijával, Szellővel és Foltossal várta a vendégeket

Nemcsak házakhoz lehetett betérni a kukucskáló délutánon: a kultúrházban Kántor Sándor és Rajczi Imréné festményeit, illetve Balogh Enikő terméskollázsait nézhetik meg az érdeklődők. Az esték sem telnek unalmasan a településen, hét órától előadások kezdődnek a kultúrházban: szerdán Kern István beszél Velem történelméről.

A település honlapján, valamint a faluban több helyütt is megtalálható az a táblázat, melyben szerepel, hogy az adott napon kik látják szívesen a hozzájuk betérő vendégeket.

 

A LELKESEDÉSBŐL NINCS HIÁNY

Mindig nehéz valami újba fogni, valamilyen új kezdeményezést az útjára indítani, mert nincsenek tapasztalatok arról, hogyan kellene működnie, mi az, ami igazán vonzaná a vendégeket. A velemiek mégis bele mertek fogni valami újba, valami olyanba, amellyel nemcsak a településüket, hanem önmagukat is bemutatják az érdeklődőknek. Kinyitják a házaik kapuit, ismeretlen embereket hívnak be kedves szóval az udvarukba, és hellyel kínálják őket. Egy darabot adnak magukból, kitárják a szívüket. Mindezt lelkesedés nélkül nem lehetne megtenni. Abból nincs is hiány Velemben, csak kicsit több kíváncsi látogató kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!