Vélemény

2017.04.24. 19:33

Körömpörkölt: A golyóstollak védelmében

Szerintem az ásványoknál nagyon kevés unalmasabb dolog van a világon, és én egyszer vesztemre bekeveredtem egy ásványkonferenciára - nem csoda, hogy a végére rosszul is lettem. Az unalomtól.

Budai Dávid

Sajnos az általános iskolát is úgy éltem meg, mint egy ásványkonferenciát, a szünetek kivételével borzasztóan untam mind a nyolc évet. El kellett tehát foglalnom magam. Játékkal. Többnyire imádott golyóstollam segített át a holtpontokon. A nyolc év alatt számos rekordot állítottam fel a segítségével. Például a percenkénti kattintgatás, a tollhegyen állás általam felállított rekordjait döntögettem szorgalmasan. De megvizsgáltam azt is, hogy egy erőteljes tollvonás hány papírt képes átszakítani, mennyi idő alatt kezd el folyatni a toll, ha folyamatosan húzom a papíron, át lehet-e döfni vele egy radírt, és így tovább.

Bizalmas viszonyban voltam a tollammal, tudtam, okos kis golyó feje forog, ez pedig kihajtja a tintát a papírra, és ez egy magától értetődő, egyszerű dolog. Egy nap aztán kezembe akadt édesanyám méregdrága töltőtolla. Ma ezt viszem az iskolába, gondoltam, és így is tettem. Csakhogy sem írni nem tudtam vele, sem játszani, így végül a nap végére tönkretettem, aztán visszacsempésztem ébenfa tartójába, és hallgattam róla. Azóta évek teltek el, néha kezembe akadt még töltőtoll, de sosem tanultam meg vele írni.

Amióta pedig kikerültem az iskolából, írni sem nagyon tudok, pedig 79 évvel ezelőtt Bíró László József éppen a mai napon ballagott be a Magyar Királyi Szabadalmi Bírósághoz bejelenteni, hogy van egy találmánya, ami igazán jól jönne az ügyetlen unatkozó gyerekeknek. Tessenek már rá vetni egy pillantást! Vetettek, ám ahogyan az már lenni szokott, találmányára végül öt év múlva kapott szabadalmat, Argentínában. Itt aztán Bíró akkora sztár lett, hogy születésnapjához kötik az Argentin Feltalálók Napját. Nem véletlenül. A nevéhez fűződik többek között az automata sebességváltó, a klinikai termográf, a függönytartó, de a palackcímke nyomtató feltalálása is.

És ha valakinek esetleg szöget ütött a fejében, hogy a golyós dezodorok is hasonló elven működnek, akkor jó, ha tudja, nyomon van, az is Bíró találmánya. Nekem még most is megvan a golyóstollam, nagy becsben is tartom, viszont a töltőtollas fiaskót azóta sem vallottam be, de talán majd jövőre, akkor a golyóstollaknak kerek évfordulójuk lesz. Jó alkalom minden ilyesmire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!