SZOMBATHELY

2017.12.13. 10:30

Télapó és társai a nagyvilágban

Karácsonyhoz közeledve eszembe ötlött életem tizen-egynéhány évvel ezelőtti legnagyobb rejtélye. Biztos vagyok benne, hogy gyerekfejjel nem csak engem foglakoztatott, hogy a Télapó és a Jézuska hogyan képes egyetlen éjszaka leforgása alatt mindenkit meglátogatni. Nos, most végre utánajártam.

Balázsvölgyi Evelin

Nálunk – sok más országtól eltérően – december 5-én sötétedés után jár körbe a Mikulás. Az ablakokba állított, megtisztított cipőcskékbe a jó gyermekek számára édességet, narancsot vagy mogyorót tesz, míg a rosszakat szorgos segítője, a Krampusz látogatja meg, virgácsot csempészve a lábbelikbe. Ezt a jeles eseményünket Mürai Szent Miklósnak köszönhetjük, akinek a legendáját biztosan mindenki ismeri. December 24-én az aprónép végignézi a kis Jézus születését elmesélő betlehemi játékokat, mialatt az „igazi Jézuska” mindenkit meglátogat. Maga után pedig szépen feldíszített fenyőfákat és temérdek ajándékot hagy.

Télapó szánját rénszarvasok húzzák Illusztráció: internet

Oroszországban teljesen más az ünnep, hiszen sok más keleti országhoz hasonlóan a karácsonyt január 7-én ünneplik. Január 6-án, szenteste a hagyománytisztelő családoknál 12 fogásos vacsorát szolgálnak fel – a 12 apostol tiszteletére. A mesékben szereplő jótét lélek, aki újév elején házról házra járva ajándékokat hagy a karácsonyfák alatt, nem más, mint a kék ruhába öltözött Gyed Moroz, más néven a Fagy apó. Európai rokonához hasonlóan ő sem egyedül járja a hideg tájakat, segítségére van unokája, Sznyegurocska, azaz Hópelyhecske.

Spanyolországban és Olaszországban is vízkereszt az ajándékozás elsődleges napja. Azonban míg az előbbinél a rossz gyerekek virgács helyett szenet kapnak, és az ajándékozást a Télapó olasz kollégája, egy kissé csúf, de jószívű boszorkány végzi, a La Befana, aki bizony-bizony asszonyság. Az utóbbinál pedig a legkisebbek a bibliai napkeleti bölcsektől (három királytól) várhatják a meglepetéseket.

Ausztriában a karácsony gyermeke, Christkind, Németországban pedig Weihnachtsmann, a Karácsony-apó lepi meg a gyerekeket.

Az angoloknál a kívánságokat tartalmazó leveleket a tűzbe dobják, hogy a Télapó a füstből ki tudja azokat olvasni. És szenteste a kéményeken keresztül surran be a házakba, ajándékokkal teli puttonyával. Az Egyesült Államokban is hasonlóképpen várják Santa Claust.

Izlandon 13, turpisságokat elkövető Télapó járja a házakat december 12-étől egészen 24-éig. Nevük igen tréfás, tükrözi csínyeiket is: Ablakonkukucskáló, Fakanálnyalogató vagy Ajtócsapkodó. A jó gyerkőcöket apró ajándékokkal halmozzák el éjszakáról éjszakára, míg a rosszak csak krumplit kapnak.

A legvégére hagytam azt, akit bizonyára mindenki nagyon jól ismer már, hiszen nálunk is járt néhányszor. Ő nem más, min a Finnországban Lapföldön élő Jolopukki.

Sajnos én még nem találkoztam vele személyesen, pedig megráncigáltam volna a szakállát, hogy biztosan igazi-e. Viszont arra tisztán emlékszem, milyen volt 6-7 évesen az ablak-üveghez tapadva, izgatottan nézegetni a sötétedő égboltot, hátha végre meglátom azt a bizonyos piros orrú rénszarvast és piros ruhás gazdáját. Hallgatni az éjszaka csendjét, pajkosan játszó angyalkák után kutatva...

Balázsvölgyi Evelin

Kereskedelmi és

Vendéglátlátó SZKI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!