Körömpörkölt

2018.01.16. 08:00

Három hónap múlva jön az év legátlagosabb napja

Tizenhárom éve már, hogy minden évben le legrosszabb napozzuk január harmadik hétfőjét, ekkor van ugyanis a : Blue Monday, ami ugye tegnap volt. Dr. Cliff Arnall, a Cardiff Egyetem volt pszichológusa 2005-ben képletet is írt igaza bizonyítására.

Budai Dávid

Fotó:Pixabay

A pszichológus elmélete dióhéjban arra alapoz, hogy jól kikarácsonyoztuk, ergo jól ki is költekeztük magunkat, ami ilyenkorra már rendesen frusztrál minket. Aztán meg szörnyen ki is buliztuk magunkat szilveszterkor, így január harmadik hetére máris ki-, illetve leégtünk, pezsgőbuborékok között fogant fogadalmunkat pedig már föl is adtuk. Az idő rossz, a nap nem süt, a nyár messze, és mindennek tetejében még hétfő is van. Cliff, a logikus mindezek figyelembevételével kiszámolta, hogy csakis ez lehet az év legrosszabb napja. Komoly érv, hogy a pszichológus elméletét részben a vörös és kövér rajzmacska: Garfield is alátámasztja, akinél közismert, hogy felettébb utálja a hétfőt.

Gondoltam veszem magamnak a bátorságot és hasonló gondolatmenet mentén, kiszámolom az év legboldogabb napját magam. Csakhogy Cliff ebben is megelőzött. Ha lehet, ezt még nagyobb körültekintéssel volt képes kiszámítani. A felírt képlet olyan bonyolult, hogy csak igazán elvetemült életművészek érthetik meg. Legyen elég annyi, hogy a szabadban eltöltött idő, a természeti környezet minősége, a társas kapcsolatok, a gyermekkori nyári emlékek és a pozitív gondolkodás együtthatója, valamint a hőmérséklet és a vakációizgalom mind mind szempont volt. Mindezek ismeretében nyilvánvaló, hogy június harmadik péntekje lesz a legvidámabb nap.

Lehet, hogy csak mert épp az év legrosszabb napja volt, de bevallom elkeseredtem. Ha már Cliff kiszámolta a legjobb és legrosszabb napot is, mi marad nekem, amit kiszámolhatnék? Természetesen az év legsemmilyenebb, legátlagosabb napja. Ezt kerestem hát meg. A kérdés tulajdonképpen az volt: melyik az a nap, amikor már jó idő van, de még nem eléggé? Mikor a legátlagosabbak az emlékek? Melyik az a nap, amikor a buli időszak kellő távolságban van már, de a kezdődő vakációs örömök még nem okoznak eufóriát, és így tovább, szempontok százait vetettem össze. Többek között vettem a hatványát az adott évben ért munkahelyi stressznek, amit osztottam az addig a fejünkre hullott esőcseppek számával, majd az egészet kivontam az átlagos társas kapcsolatok köbgyökéből. Akárcsak Cliffnek, nekem is bonyolult lett a képletem, de megérte, mert már ezt is tudjuk: április harmadik szerdája az év legátlagosabb napja. Idén ez: április 18-ára esik. Garantáltan unalomra kell készülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!