hamvazószerda

2018.02.14. 06:30

Jó reggelt, Vas megye!

Különleges szerda a mai: tobzódunk a jeles napokban. Hamvazószerda – a katolikus vallásban a húsvétvasárnap előtti negyvenedik nap – kezdődik a nagyböjt. Szigorú böjti nap van, háromszori étkezéssel és hústilalommal.

TÓTH KATA

Esztergom, 2014. március 5. Erdõ Péter bíboros hamuval keresztet rajzol a szertartás résztvevõinek homlokára az esztergomi bazilikában tartott hamvazószerdai szentmisén 2014. március 5-én. Hamvazószerdával kezdõdik meg a húsvétot megelõzõ 40 napos nagyböjt a katolikusok számára. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Búcsúzunk a farsangtól, a téltemető vigasságoktól, disznótoroktól és a báloktól. Az idén – 73 év óta először – a hamvazószerda egybeesik a Bálint-nappal: a szerelmesek, a párválasztók is éppen ma ünnepelnek. És hogy halmozzuk az élvezeteket: a kijelölt dátum szerint holnap tartják a torkos- vagy kövércsütörtököt, ami az étterembe járás szempontjából hasonlóan felkapott a Valentin-naphoz. Vajon kinek okoz fejtörést: a böjtben gyakorolja a mértékletességet, önmegtartóztatást; az étkezésben, az ivásban legyen mértéktelen és/vagy a szerelemben telhetetlen, nagyevő, falánk?

A fotó illusztráció az archívumunkból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!