Vakvagány

2018.02.14. 09:30

Az ehetetlen sütemény enni való üzenete

Nyolcéves lehettem, amikor nagymamám konyhájában állva elhatároztam, hogy megalkotom életem első gasztronómiai remekét, a csúcsok csúcsát, az igazi Michelin-csillagos süteménykompozíciót. Az asztalon sorakoztak a hozzávalók: liszt, cukor, só, pirospaprika, mazsola, kömény, bors, méz, fahéj, szegfűszeg, vaníliás cukor, margarin, tej és víz.

Horváth Nikoletta

Mamám zseniális háziasszony lévén idejében jelezte: nem lesz ez így jó. A kevesebb néha több – mondta sugárzó mosollyal az arcán, és próbálta megértetni velem, hogy kukába és ezzel együtt kárba fog veszni az igyekvésem borítékolhatóan ehetetlen gyümölcse.

Durcásan vettem tudomásul a kritikát, és makacsul hajtogattam (kislányosan toporzékolva), hogy én meglepetést akarok a szüleimnek. Finomságot, hamuban sült pogácsát.

Azt hiszem, a szénné égetés lett volna az egyetlen vállalható forgatókönyv a fenti kondíciókkal. Úgy legalább elképzelésem „hamu” része valóra válhatott volna.

Mamám feladta a küzdelmet, és bölcsessége, mint már oly sokszor, akkor is győzedelmeskedett. Rám hagyta a dolgot. Figyelmeztetett, jelzett, de tudta: csak a saját hibámból fogok tanulni.

Nyakig lisztesen, ragadós margarinnal a kezemen, az üdvözültek mosolyával az arcomon raktam be a sütőbe alkotásomat.

Az illatok hiánya árulkodó jel lehetett volna, de magabiztosságom nem ismert határokat. Majd az íze – ismételgettem. Hamar letörött a lelkesedésem, nagyjából abban a percben, amikor a fogam törött bele a fantasztikus süteménybe. Még szerencse, hogy a tejfogam beáldozta magát, így ugyanis nem kellett lenyelnem az elkészült borzalmat. A „pogácsa” a megjósoltak szerint kukába, kárba veszett, az igyekezetemmel együtt.

Nagymamám tanítása éppen olyan élénken, kitörölhetetlenül él, ég bennem, mint az emléke, pedig pontosan ma húsz éve, hogy glóriával a fején figyeli minden lépésünket, melyek sem fej-, sem fogtörést nem okoznak senkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!