Rukkola

2018.03.22. 09:00

Meddig mehetnek el az állatvédők?

Azt hiszem, ideje lenne fehéren-feketén leírni, hogy meddig mehetnek el az önkéntes állatvédők. Én még emlékszem arra az egyházasrádóci férfira, aki másfél évvel ezelőtt - egy nappal azután, hogy az állatvédők bejelentésére kiérkező rendőrök bilincsben vitték el kihallgatásra - felakasztotta magát.

Nagy Ildikó

Persze nem állítom, hogy a férfit az állatvédők kergették az öngyilkosságba, mindenesetre én az ő helyükben nem tudnék nyugodtan aludni.

A minap Szőcén is különös dolog történt: egy házból, ahol huszonegy kutyát tartottak – állítólag nem megfelelő körülmények között – az ott élők, tizenegyet elvittek az állatvédők. Hogy, hogy nem, csak a törzskönyvvel rendelkező, fajtatiszta ebeket „mentették ki” – úgy tűnik, a többi kutya nem számít. Az esethez ráadásul rendőrök asszisztáltak, igaz, a mai napig nem tudni, hogy szabályosan-e, hiszen azt is beszélik, hogy hatósági állatorvos nem járt a helyszínen.

Régóta motoszkál bennem a gondolat: én bizony körülnéznék egy-két lelkes, vasárnapi kommandóst játszó állatvédő háza táján. Vajon jól tartja a férjét? Tesz elé meleg ételt? Öleli-e, babusgatja-e úgy, ahogy kijárna neki? Mert ha nem, becsengetek, és „kimenekítem” a jóembert... De félre a tréfával: tényleg ideje lenne, ha jogszabályban rögzítenék, mit tehetnek meg az állatvédők. Hogy ha netalántán nem jogszerűen intézkednek, akkor őket is felelősségre lehessen vonni.

Ezek is érdekelhetik