Terka-sztorik

2018.04.14. 16:00

Olvasószemüveg nélkül, villámgyorsan tájékozódva

A betűvetés tudománya nagy kincs - ezt nem vitatja senki.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Pixabay

Van azonban néhány olyan eset, amikor az ember még, vagy már nem tud olvasni, nem jól lát, vagy éppen az illető nyelv ismeretének hiányában nem tud a leírt szövegben tájékozódni. Ilyenkor sietnek segítségünkre a piktogramok, azaz a célratörő, leegyszerűsített ábrák. Ha ezekre rápillantunk, egyszeriben eljut az információ az agynak abba a csücskébe, ahova kell.

Vagy mégsem? A tavasz egyik legboldogabb tevékenysége a vetőmagvásárlás.

Akik ezeket csomagolják, nagyon udvariasan számolnak vele, hogy a kesztyűben, gumicsizmában kertészkedő felhasználónak nem lesz a keze ügyében az olvasószemüvege, ezért piktogramok formájában tájékoztatják őt a tennivalókról. Lehet, hogy bennem van a hiba, de ezeken az ábrákon én az utóbbi időben nem nagyon tudok eligazodni. Üvegház, benne a kis palánta: értem. Kiültetni a szabadba, centiméterben a sorköz, tőköz, ez is egyértelmű.

Sorköz, tőköz, nyilak, szám nélkül – ez vajon mi lehet? Ne ültessem egy helyre az összes palántát? Gödör, kis ásó pirossal áthúzva – nem szabad elültetni a növényt? Kerek napocska, fele sötét, fele ragyogó. Közepesen fényigényes? Félárnyékba ültessem? Vagy vigyem ki a napra délután?

Egy másik, sok fejtörésre okot adó piktogramos terep a férfi-, illetve női toalettek beazonosítása. Márpedig amikor az ember ilyen helyiséget keres, nem biztos, hogy túl sok ideje van fejtörők kibogozására. Nálunk talán a leggyakoribb a széles körben elterjedt sematikus fiú- és lánysziluett. Amelyiknek két lába van, az a férfi, amelyiknek a szoknya alatt csak egy, az a nő. Számos helyen appellálnak a jellegzetes körvonalra: a felül szélesebb a fiú, aki lefele bővül, az a lány.

Van, ahol jellegzetes kellékek – sétabot, kalap, napernyő, hajviselet alapján igyekeznek gyors asszosziációra bírni az ügyfelet. Viccesebb megoldás annak feltüntetése, hogy ki milyen pózban használja az éjjeliedényt. Amikor viszont például külföldön vagyunk, és talán csak perceink vannak önmagunk rendbetételére, sok bosszúságot okozhat, ha a piktogram elkészítőjében túltengett a kreativitás, és percekig kell töprengenünk, hova is nyissunk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!