Körömpörkölt

2018.05.08. 10:00

Negyedóra nagyon hosszú idő egy 18 évesnek

7.45. Milyen szép így oldalról is a Csévés Hanna. Jól áll neki a matrózblúz, olyan, mint valami angyali hajóskapitány.

Budai Dávid

Forrás: mti

Én meg úgy nézek ki, mint egy hajópincér ebben a hülye lila zakóban. Úgy rémlik, Az arany ember kezdődik hajóval. Hatvan oldalon keresztül hajóznak, még jó, hogy el sem olvastam. Ha Jókai lesz, én abba belehalok. Mit lehet Jókairól írni? Azt mégsem írhatom le, hogy tavaly nyáron bemásztunk a füredi villájának a kertjébe. Mégiscsak meg kellett volna csókolnom Hannát a Tecáéknál. És ha pofon vág, akkor mi van, ő érettségi után megy egyetemre, többet szerintem nem is látom. Most látom, új fülbevalója van, én mindjárt rosszul leszek, ráadásul arany. Csak ne Arany legyen, róla csak azt tudom, hogy volt bajsza, meg hogy levelezgetett a Petőfivel. Petőfi könnyű. Anyám tyúkja, borozgatánk apámmal, meg ilyenek. Apám megöl, ha ezt elszúrom, az biztos, pedig nem az én hibám, hogy Illyésig el sem jutottunk. Rohadalom néni azt mondta, olvassa el mindenki önállóan az Egy mondat a zsarnokságrólt. Mondjuk azt az egy mondatot igazán elolvashattam volna. Mi van, ha Illyés Gyula lesz? Vagy Juhász. Még az Anna örököt sem olvastam tőle. Hanna örök. Jézusom, idenézett.

7.50. Na jó, tíz perc és minden kiderül. Különben meg nem érdekel az egész. Csak kivágom magam. Majd süketelek, ahogyan szoktam. Az irodalom az életet mutatja be a költészet eszközeivel. Minden korszaknak megvolt a zsánerképe. Milyen hülye szó az, hogy zsáner. Mégiscsak reggeliznem kellett volna, muternak igaza volt. Elkérem a Lakatos csigáját. Ja, de nem szabad beszélni, mert az ofő mondta, hogy jegyzőkönyv van, meg hogy aláírják, ha kimegyünk a mosdóba. Nevetséges. Te jó ég, most látom, hogy Tóth Panni elhozta a gagyi dinoszauruszát és kitette a pad szélére. Na, attól várhatod, hogy segítsen! Hányingerem van.

7.55. Csak egyetlen hét kellett volna, a nyugatosokat addigra pont átnéztem volna rendesen. Legyen a Hét krajcár Móricztól, azt tudom, a koldustól is kapnak pénzt, olyan csórók. A novella rövid terjedelmű irodalmi mű, hétköznapi témát elevenít föl csattanóval a végén. Nincs tollam. Ilyen nincs, nem hoztam el a tolltartómat. Tanárnő, elnézést. Ez nem igaz, felállt a Hanna, úristen, de vörös vagyok. Almaillatú tolla van. Szédülök.

8.00 A szimbolizmus bemutatása Ady Endre három versén keresztül. Róla csak annyit tudok, hogy egy jól sikerült vámpírt rajzoltam belőle a rohadalomkönyvben. Meg hogy úgy volt neki a Léda, mint nekem a Hanna. Azaz sajnos nem úgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!