Terka-sztorik

2018.06.09. 10:00

Keretet adnak a lakóhelyünknek: az utcanévtáblák

Navigációs rendszer ide, GPS-koordináták oda, én bizony jobban szeretek tájékozódni a hagyományos módon. Akár gyalogosan járok végig egy ismeretlen várost, akár autóval érkezem egy megadott címre.

Tersztyánszky Krisztina

Forrás: Pixabay

Ilyenkor a legkézenfekvőbb dolog az lenne, hogy az ember elolvassa az utcanévtáblát. Csakhogy, az utóbbi néhány év emlékei között kutatva jó pár olyan esetre emlékszem, amikor egy illető közterület elején elfelejtették tájékoztatni az idegent, hogy éppen milyen utcában jár.

Ha most maximalista lennék, azt is óhajthatnám, hogy minden egyes házszámtáblán legyen ott az adott utca neve is, együtt a számmal. Az igazi segítséget ez jelentené. De én beérném azzal is, ha csak a kereszteződésnél lenne egy olyan felirat, ami az adott utca nevét jelzi, esetleg még azt is, hogy ezen a szakaszon mettől meddig terjednek a házszámok.

Nem tudom, van-e törvény vagy rendelet arra vonatkozóan, kinek a dolga (lenne) a közterületi nevek feltüntetése. De azt sejtem, hogy ez önkormányzati feladat, míg a házszámot az adott ingatlan tulajdonosa teszi, vagy nem teszi ki a házra, a kerítésre. Azt sem tudom, van-e ennek egységes megjelenése. Nagyon szép példákat látni ugyanis arra, hogy egy falu vagy egy városrész egyedi tervezésű, egységes, fém-, fa- vagy kerámiatáblákon tünteti fel a helyi nevezetességeket, a tér-, park- és utcaneveket. Úgy érzem, egy ilyen megoldás nagyon szép jelképe az ott élők összetartozásának, igényességének, és a szándéknak, hogy egységüket a külvilág felé is jelezzék.

Pozitívumként említhetők a budapesti belváros régi városrészei. Valószínűleg már nem eredeti, de történelmi korok hangulatát idéző, díszes betűs feliratok tüntetik fel a kerületek és az utcák neveit, ezekkel együtt gyakran a városrész hagyományos elnevezését. Lipótváros, Krisztinaváros, Víziváros... Ezekkel a táblákkal nem pusztán a járókelők tájékoztatását szolgálja az önkormányzat, hanem ismeretet is adnak, hiszen sokan ma már csak innen tudhatják meg a régi elnevezéseket.

Akár így, akár úgy, az utcatáblák valamiféle keretbe foglalják a lakott területeket, akár egy térkép. Egy életnagyságú térkép, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy házakkal teleépített helyet településnek – falunak, városnak, városrésznek, kerületnek lehessen nevezni. Talán a helyiek számára nincs jelentőségük, hiszen ők tábla nélkül is ismerik a lakóhelyüket. A messziről érkezőnek azonban a megítélését is meghatározzák arról a helyről, ahova éppen betoppant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!