Jó reggelt, Vas megye!

2018.07.17. 07:00

Hihetetlen meleg és fenyegető jéghegy napjai

Ugyan az elsivatagosodástól még nem kell tartaniuk azoknak, akik az északi sarkkörön, vagy még annál is északabbra élnek, ám az elmúlt napokban megdöbbentő hírek láttak napvilágot a Föld leghidegebbnek vélt lakott területeiről.

KELEMEN ATTILA

22.06.2018, Gronland, Denmark: Two tourists standing on the shore in front of large icebergs in the sea near the coastal town of Ilulissat in western Greenland. The city is located on the Ilulissat Icefjord, which is known for its particularly large icebergs in Disko Bay.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Patrick Pleul

Egyrészt Norvégia legészakibb szegletén, a Banak-félszigeten a múlt hétvégén a csúcshőmérséklet meghaladta a 30 Celsius fokot; ráadásul több napon keresztül. Mondanunk sem kell, hogy a rendkívüli meleg hetven éve nem tapasztalt aszályt eredményezett a skandináv országban. Mindeközben egy grönlandi öbölben elterülő falut, Inaarsuit egy hatalmas jéghegy közelítette meg. Olyannyira, hogy teljesen a település fölé magasodik. Ha már arra járt, már csak reménykedni tudunk benne, hogy valamilyen úton-módon a vészharangot is megkongatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!