Terka-sztorik

2018.07.21. 18:00

Sokszor a kevesebb több a kiskertben is

Tombol a nyár, és ebben az időszakban több korábbi évben hirdettünk versenyt a virágoskert-tulajdonosok számára. Mindig nagyon sok nevezés érkezett, jöttek a fényképek elektronikus formában és postán is, az emberek rendszerint büszkén osztották meg – gondosan ápolt, dédelgetett – kertjük szépségeit a nyilvánossággal.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Pixabay

Azóta én is egy kicsit kritikusabb szemmel nézem a kerteket, a balkonokat, sőt az ablakba kirakott virágcserepeket és a közterületek tarka ágyásait is. Alapvetően igaz a mondás: aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Aki veszi a fáradságot, hogy a maga és a mások örömére növényekkel díszítse a környezetét, már megérdemli a dicséretet és a köszönetet. Az egynyáriak ugyanis nem kevés törődést igényelnek: megfelelő öntözés, tápoldatozás, fazonigazítás nélkül hamar elveszítik szépségüket. Nem is beszélve a pázsitról.

Mégis azt mondom: nem minden a mennyiség. Van, amikor azt kell megállapítani, hogy a virágokra is igaz sokszor, hogy a kevesebb több. Bizony előfordul, hogy egy arányosan elhelyezett cserje, egy-két hangsúlyos ponton megjelenő bőséges virágbokréta, vagy egy kaput keretező ízléses futó jobban öltözteti a kertet, mint a burjánzó virágok rendszer nélküli, tiritarka sokasága.

Sőt arra is van példa, hogy csupán a zöld lombok különböző árnyalataival és a változatos levélformákkal harmonikus miliőt tudunk létrehozni. Bár ez mindig fájó, de néha bizony valamiről le is kell mondanunk: határozottan megmetszeni egy túlburjánzott fácskát vagy díszbokrot, vagy éppen elköltöztetni azt a virágot a kompozícióból, ami sehogy se illik oda.

Mert ha meggondoljuk, a kertészet nem más, mint művészet. Adottság (amely persze fejleszthető, edzésben tartható): jó szem, jó színérzék, a helyes arányok felismerése éppen úgy szükségeltetik hozzá, mint a gyönyörködtetés bármely más műfajához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!