Terka-sztorik

2018.09.16. 10:00

Amíg a folyadék lecsorog a torkunkon

Gondolná valaki, hogy a kommunikációnak köze van bizonyos folyadékokhoz? Én például hajlok arra, hogy azt mondjam, igen. Sajnos be kell vallanom, hogy ebben az egyes nedűk tudatmódosító hatásának is jelentős szerepe van.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Pixabay.com

Még hajdanán, diákkorunkban volt egy olyan kifejezésünk, hogy „vermouthos téma”. Ez abban gyökerezett, hogy a meghitt barátnős beszélgetésekben úgy körülbelül a második kör után kerültünk olyan hangulatba, amikor már különösebb gátlás nélkül tudtunk beszélni a rázósabb élményeinkről is. Nekünk, akkor, abban az életkorban és élethelyzetben a néhány deciliternyi ürmösbor jelentette azt a lélektani határt, amikor már feloldódtak a gátlások. Persze ez mindenkinek az egyéni tűrőképességétől függ, de általánosan elismert fogalom az, amikor valaki őszintére issza magát. Még nem részeg, csak már igazat mond.

Mielőtt belecsúsznék egy alkohollélektani elemzésbe, gyorsan hangsúlyozom, hogy nem csak szesztartalmú italokra gondolok, ha a kommunikáció kerül szóba. Vannak például olyan témák, amelyek szinte megkövetelik a gőzölgő kávé jelenlétét. Ki nem mondta még életében: üljünk le, beszéljük ezt meg egy kávé mellett. Talán azért, mert a kávé forró, a cukornak is fel kell oldódnia benne, ezért rá kell szánni egy kis időt a fogyasztására. Nyilván a fajsúlyosabb témák azok, amik a kávé mellé valók, amiket nem lehet csak úgy röptében megbeszélni. Fokozottan illik ez a teára, amit ha magunk készítünk el, bizony meg kell várni azt is, amíg a teafű kiázik. Ez már kész szertartás, bőven ad időt arra, hogy elmondjuk azt, ami a szívünket nyomja. A partnernek pedig kötelezettség arra, hogy meghallgasson minket, hiszen egy félig elkészült, gőzölgő teáscsésze mellől nem lehet csak úgy felállni.

Lám, az innivalók így rendezik keretek közé a beszélgetéseinket, az emberi érintkezéseinket. De ne feledkezzünk meg a jó öreg H2O-ról sem! Van úgy, hogy arra figyelmeztetjük egymást vagy magunkat: igyál egy pohár vizet, mielőtt erre válaszolnál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!