jegyzet

2020.01.23. 15:00

A kerékpározás veszélyei – Elütnek, elütsz vagy letolat egy autó

Baleset -kerékpáros: 0-3. Egyelőre...

vaol.hu

Fotó: pixabay

Hajnali hat van.

Csörög az óra, nehéz kikelni az ágyból, de hív a munka, nincs mit tenni. Kinézek az ablakon, köd mindenütt, morcos gyalogosok csúszkálnak a járdán, már érzem, hogy ez is egy veszélyesebb nap lesz.

Rövid készülődés után, útrakészen állok az ajtó előtt, utolsó ellenőrzés: első lámpa, hátsó lámpa megvan és még nem is merültek le. Kattan a zár, helyrepattintom a pilácsot, felhúzom a kesztyűt és rövid didergés után startolok az otthonomtól.

Hajtom a pedált, de lassan haladok a ködben, a lámpám fénye még így is jobban látszik, mint egy-két autósé, aki a helyzetjelzőt sem használja.

Hopp, majdnem elütök valakit!

Szürke biciklis a ködben, lámpa és fényvisszaverő nélkül kerül elém az úton, ha én nem vettem észre, akkor egy ötvennel csordogáló autós, hogy a madárfészkes csodába szúrja ki?! Mikor elhaladok mellette, a bácsi rám mordul, hogy megijesztettem, mert nem hallotta, ahogy jövök. Szép jó reggelt Önnek is, láthatatlan ember az autók között! Szerencsére aznap nem ütötték el, nem olvastam kerékpáros gázolásról sehol, de talán majd holnap...

Pár kilométerrel arrébb, lenyugodva, gyalogosan kelek át a zebrán, a szemből jövő nem vett észre, ütköztünk. Bocsánatot kér, majd fel sem nézve nyomkodja tovább a telefonját, válaszomat nem hallja a fülében dübörgő zenétől.

Sebaj, folytatom reggeli tekerésem a úton, beállok a pirosnál várakozó autók mögé, utolsó előtti lettem a sorban. A lámpa sárgára vált, készülök a lendületvételre, aztán az előttem lévő autó nagy gázfröccsel tolatni kezd! Meglepetésemben nem tértem ki, tolatni kezdtem, de nem sokáig tudtam a mögöttem lévő miatt, aki szintén csak bámult.

Pár centi és nekem jön!

Majd amilyen hirtelen elindult hátra, olyan gyorsan kezdett el balra kormányozni a sofőr, de a biztonság kedvéért index nélkül, csak hogy senki ne tudjon a szándékáról. Szerencsére épp átcsúszik a rózsaszínen, így biztos időben odaér, ahova szeretne. Mögöttem egy kivétellel, tülkölnek az autósok, nem értik a dolgot. Akire közben majdnem rámásztam, együtt érzően megrázza a fejét.

Röpke tíz perc alatt azért beértem a munkahelyemre, a mai is egy baleset mentes reggel volt...

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!