Körömpörkölt

2018.08.20. 10:00

A legjobb és a legnépszerűbb – A filmiparnak annyi!

A filmiparnak annyi! Vége van, kaput. Többen így reagáltak az Oscar-díjat érintő változásokra, de hogy mennyire nincs igazuk, azt nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Budai Dávid

An Oscar statue is seen at the Foreign Language Film Oscar nominees reception sponsored by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences in Beverly Hills, California, on March 2, 2018.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Angela Weiss

Nehogy már az érthetetlen művészfilmesek hordják haza az arany szobrocskákat, a Star Wars-os filmeknek meg odalöknek koncként valami technikai díjat az effektekre meg a hangra. Na ne! Így végre azok a filmesek is koptathatják a színpadot, akik érthető és nézhető filmeket készítenek, a fura zenei aláfestéssel készült, hosszú snittekkel operáló, lezáratlan végű, amúgy véget nem érő alkotások pedig mostantól külön kategória. A tömegigényt kiszolgáló közönségfilmek végre elismerést kaphatnak, 2019-től díjazzák a legnépszerűbb filmet. A tervezett változásnak nagyon egyszerű oka van. A díjátadókat az utóbbi években már a kutya sem nézi. Idén a szoborosztás például már csak – nevetséges – 26,5 millió embert ültetett a tévé elé. Miért? Mert halálosan unalmas, hogy előre lehet tudni, ki fog nyerni, a jegyeladások meg ugye titkos adatok. Különben is: az Oscar majd százéves története során már egy csomó változás volt, például eleinte még a némafilmes feliratokért is lehetett díjat kapni, talán üdvös lett volna ezt a kategóriát is megtartani? Ugyan már. Egy kérdés azért maradt. Lesz-e szoborméregetés? A legprofibb hangvágásért odaítélt Oscart nehezen lehet összehasonlítani a legjobb női mellékszerepért kapott szobor értékével, azért az év legjobb filmjét csak összehasonlítjuk majd azzal a filmmel, amely azért kapott díjat, mert popcorntól zsíros kezek sok-sok jegyet vettek rá. És fordítva: attól, hogy egy film nagyon tetszik a világnak, még nem biztos, hogy az egyúttal nem is az év legjobb filmje minden tekintetben, márpedig az újonnan alapított kategória kimondatlanul is azt jelenti, hogy nem. Persze minderre nem lenne szükség, ha az akadémia tagjai ugyanazt gondolnák, mint a mozilátogatók többsége. Csakhogy ha ugyanazt gondolnák, akkor mi szükség volna rájuk? Bezárult a kör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!