vakvagány

2018.07.11. 10:00

A megbocsátás valódi arca

Nemrég az egyik könyvbemutatóm után mellém lépett egy hölgy, és segítséget kért. Annyira haragszom – vágott bele a történetébe, amely tele volt keserűséggel, szomorúsággal és parttalan, szinte gyilkos dühvel. Láttam, hogy a megbocsátásnak esélye sem volt áttörni. Én nem segíthettem.

Horváth Nikoletta

Fotó: Pixabay.com

Hiszem, hogy a destruktív, lelkünket leépítő érzéseket száműznünk kell az életünkből, és ezt a kilakoltatást csakis mi magunk tehetjük meg.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy soha nem lehetnek olyan helyzetek az életünkben, amikor jogos reakció a düh, a harag, vagy a megbántottság. Naivitás és önbecsapás lenne, ha ezt hirdetném, különösen úgy, hogy nemegyszer ragad magával engem is a hév. Ám a lényeg a pillanatnyi érzelem­hullámon van, amely egyik percben még átcsap a fejünk felett, de utána lecsendesedik és megnyugszik.

Annak semmi értelme nincsen, hogy órákig, napokig, hetekig, sőt évekig rágódunk, őrlődünk és bőszen, kiengesztelhetetlenül haragszunk. Hiszen mi történik ilyenkor valójában?

Az esetek többségében haragunk céltáblája még csak nem is tud vad érzéseinkről, vagy nem érdekli a kínlódásunk. Gyakorlatilag saját magunkat emésztjük fel önként és készakarva: beleszaladva az általunk kreált csapdába. Ha ugyanis folyamatosan piszkáljuk a düh parazsát, azzal csak lelkünket perzseljük meg. A leépítő érzelmek minket bántanak, a harag minket fertőz és fojt meg.

A megbocsátás nem valami földöntúli erőt igénylő angyali tett. A megbocsátás tulajdonképpen önmagunk feloldozása. A szívünket szétcincáló harag, megbántottság, sértettség kizárólag nekünk fáj, így aztán ha megbocsátunk a másiknak, végtére is saját rabigánkat hajítjuk el messzire. Ez lenne a lényeg, ezt kellene megtanulnia mindenkinek.

Miért láncolnánk le magunkat, ha akár szárnyalhatunk is? Miért süllyednénk bele a pusztító mocsárba, ha egyszer, mondjuk, a stabilitást is választhatnánk?

Kiemelt fotó: Pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!