Terka-sztorik

2017.12.21. 08:00

Állati horror szól a bűbájos gyermekdalokból

Amikor fáradt vagyok vezetés közben, és nem énekel nekem senki, magamnak szoktam dalolászni. Van, hogy mozgalmi dalokat, gyakrabban népdalokat vagy csasztuskákat. A minap úgy hozta a kedvem, hogy régi gyermekdalokat elevenítettem fel szórakoztatásomra. Ám hamar meg is döbbentem, hallva, hogy milyen brutális szövegek csúsznak ki a számon.

Tersztyánszky Krisztina

Fotók: Pixabay

A kitörött lábú mókuskáról például imígyen szól a strófa: „doktor bácsi, ne gyógyítsa meg, huncut a mókus, újra fára megy.” A cirmos cicára pedig, aki eltüntette a vajat, ugyancsak kegyetlen megtorlás vár: „ott látom a bajuszodon, most lesz neked jaj!” A nótabeli bocinak se füle, se farka nincsen, aminek súlyos csonkolás lehetett az előzménye, míg a szegény éticsiga háza gyújtogatók áldozatává vált. Ha pedig nem tolja ki a szarvát, a mondóka szerint ugyancsak radikális büntetéssel kell szembenéznie: a gyermek összetöri a házát.

Mennyi oktalan állatkínzás! Elgondolkodtam: hogy is történhetett, hogy az állatvédők még nem tiltották be ezeket a dalokat és mondókákat? Ha ilyen durva rigmusokon nőnek fel a bölcsisek és az óvodások, hogyan lehet majd tőlük elvárni, hogy etessék télen a kismadarakat és mentsék meg az elkóborolt kutyákat? Úgy látszik, a hagyományok erősebbek minden állatvédelmi mozgalomnál és intézkedésnél. Ha nem így lenne, a meséket is át kellene írni, hiszen egy vadász sem vághatná fel például büntetlenül a farkas hasát érzéstelenítés nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!