Jó reggelt, Vas megye!

2018.05.28. 07:00

Az ismeretlen fajok lakhelye

Szinte napról napra nő a veszélyeztetett növény- és állatfajok listája.

KELEMEN ATTILA

Hont, 2013. március 9. Pettyes gõtét (Triturus vulgaris) mutat egy önkéntes Hont közelében 2013. március 9-én. A Zöld Út Békavédelmi Egyesület akciót tartott a 2-es fõúton áttelelõ kétéltûek vonulásának segítésére, vödörben vitték át az állatokat az úttest túloldalára. MTI Fotó: Komka Péter

Fotó: Komka Péter

A legtöbbjüket azért fenyegeti pusztulás, mert elveszítik az élőhelyüket. Azt mondanom sem kell, hogy az emberi tevékenység az, ami teljesen eltörli a különféle ökoszisztémákat. Ám miközben a mérleg egyik serpenyőjében ott a veszteség, a másik oldalon egy szenzációs kutatás jelenti a reménysugarat. A bolíviai Madidi Nemzeti Parkban két és fél éven át végeztek biológiai kutatásokat. A tudóscsoport nem elég, hogy 1382 fajt és alfajt azonosított az érintetlen térségben, rábukkant 124 eddig ismeretlen fajra is. Miközben ezek azonosításán dolgoznak, a park a világ biológiailag legsokszínűbb természetvédelmi területévé válhat. Vajon elérhetetlen álom, hogy az emberi beavatkozástól „sújtott” térségekből is hasonló hírek érkezzenek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!