séta

2018.04.01. 09:24

Bolondok napja, avagy éljen április 1-je!

Április első napja sokak számára tréfákban gazdag, mókás napot jelent - persze nem az idén, amikor éppen erre a napra esik húsvétvasárnap.

Senki sem tudja pontosan, hogy miből alakult ki ez a hagyomány, miszerint, aki bedől egy átverésnek, az április bolondja. Egyik magyarázat a kelta népek vidám, élcelődő tavaszi ünnepségeit említi előzményként. A másik szerint IX. Károly francia király rendeletével kapcsolatos, az esztendő első napjának áthelyezéséről szól. Az emberek rendszerint megajándékozták egymást ezen a napon, s miután április helyett januárt tették meg az év első hónapjának, továbbélt e tradíció a lakosok lelkében, de már csak bolondos ajándékokkal lepték meg szeretteiket.

Az iskola falain belül elkövetett csínytevések egyre inkább a fiatalok élénk fantáziájáról tanúskodnak. Már napokkal, akár hetekkel korábban megtervezett ugratások várnak egész nap az osztálytársakra. Vigyázz, hova lépsz! Akárhol ott teremhet egy banánhéj vagy egy kihelyezett cérnaszál, amiben könnyen hasra eshetsz… De a fagyi néha visszanyal és a tréfamester sem ússza meg a sok-sok bohóságot.

Az iskolai környezet remek helyszín az ugratások, viccek számára, igaz, nem az idén, amikor április 1-jére esik húsvétvasárnap. De íme néhány, jövő ilyenkorig is tartósítható ötlet. Néhányan már tanítás előtt bemennek a suliba és előkészítik az aznapi átveréseket. Ezek lényege, hogy sokáig emlegessék az ötletes poénokat. A legáltalánosabb módokat ma már csak kevesen választják, mint például: fogkrém az ajtókilincsen vagy ragasztó a széken. Ha valami igazán hatásos trükköt akarsz elsütni, ne ilyen módszerekhez fordulj!

Összegyűjtöttem néhány igazán egyszerű kelepcét, amellyel garantáltan mosolyt csalsz a többiek arcára:

Ragasszatok színes post it-eket a társaitok padjára/szekrényére! Így nem csak olcsón, de veszekedés nélkül ússzátok meg a tréfálkozást, hiszen szimplán le lehet szaggatni a cetliket a székről és az asztalról. Mellesleg kinek ne tetszene egy díszes ülőhely?!

Van informatikatermetek? Biztosan vicces lenne, ha valami csoda folytán nem érzékelnének az egerek, nem? Itt is egy post it-megoldást javasolnék. Ragassz egy cetlit az egér aljára és írj egy rövid üzenetet: ,,HaHaHaHaHa”!

Ha igazán szórakoztató élményre vágytok, szerezzetek be egy tekercs tikszót…és ha a tanári széket az asztalához celluxozzátok, garantált a kacagás! Próbáljátok ki, és árgus szemekkel figyeljétek a tanári reakciót.…

Az iskolán kívül megtréfálhatjátok családtagjaitokat, barátaitokat, ismerőseiteket. Vicces húzásokból nagyon sok akad, amelyek bevethetőek ezen a napon. Lássunk közülük néhányat:

Tegyetek a hajszárítóba lisztet, ha tudjátok a barátaitokról, testvéreitekről, hogy aznap épp hajat mosnak és szárítanak, higgyétek el, szó szerint „szellemes” lesz a végeredmény!

Alszik még a tesó? Ha igen, akkor van egy igazán gonosz poén, amit nem hagyhattok ki. Vegyetek egy széket vagy sámlit, kisasztalt és tegyétek az illető személy fölé az ágyban. Amikor felébred és szeretne felülni, futás! Nehogy elkapjon titeket, mert akkor bosszút fog állni!

A helyi parkban, főtéren, közösségi helyeken, ahol sok ember jár, biztosan furán venné ki magát, ha egy bohóc, netalán egy fej nélküli lovag futkározna. Spurizz és ijesztd meg őket!

Az egyik legáltalánosabb dolog vizet vagy üdítőt tölteni mosószeres, ragasztó- vagy ápolószeres dobozokba, aztán mások szeme láttára inni belőlük. Elég bevett poén, de mindenképp jól öblítsd ki az üvegeket!

Elegetek van már abból, hogy állandóan a távirányítón megy a vita esténként? Nincs más dolgotok, mint beszerezni egy fekete ragasztószalagot, amivel a távkapcsoló érzékelőjét leragasztjátok, lehetőleg észrevétlenül, és várni, hogy a műsor ne a tévében, hanem a tévé előtt történjen!

Anek Janka

Kölcsey Ferenc Gimnázium

Körmend,

A Sétatér program résztvevője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!