Vakvagány

2018.04.27. 15:00

Félre a pedálokkal!

A skatulyázás hozzátartozik a mindennapokhoz. Nem a gyufaszálak bedobozolására gondolok, sokkal inkább az előítéletek alkotta embercellákra, ahova a legtöbbször tudattalanul betuszkoljuk a környezetünkben élőket.

Horváth Nikoletta

A tandembicikli csak úgy falta a kilométereket. Éppen Gyöngyösfaluban jártunk harmadmagunkkal, amikor egy teherautó az út másik oldalán tolatni kezdett. Bringám sofőrje lassított, szinte megállt, végül amikor látta, hogy szabad a terep, újra pedálozni kezdett. A következő pillanatban azonban majdnem dobtunk egy fejest az árokba a hirtelen fékezés miatt. Gábornak nem volt más választása, mivel a négykerekű kormánykereke mögött ülő úriember úgy gondolta, folytatja az ide-oda játékot: gyalogostól, kerékpárostól, külső körülményektől függetlenül. Biciklisek? Reszkessetek!

Ahogy a körforgalomhoz közeledtem a hajnali csúcsban, csak hallgattam a mellettem elsuhanó autók zaját. Hatalmas gáz-fröccsök, égig szálló benzinfüst és elvétve dudaszó. Jó reggelt! A gyalogátkelőhöz érve megtorpantam. Igaz, nekem volt elsőbbségem, de az csak akkor érvényesíthető, ha megadják. Nos, nem adták. Álltam, ácsorogtam, végül a vakszerencsében bízva nekiiramodtam. Átértem. Gyalogosok? Féljetek!

Édesanyám lassan tolatott ki a parkolóból, mert az utcában mellettünk elhúzó kocsik láthatóan az ötvenes szám bűvöletében éltek – a harmincas tábla ellenére. Ahogy irányba álltunk, hirtelen elénk kanyarodott egy másik gépkocsi, amely S alakot formálva haladt a szűk kis utcácskán. A sofőrnek nehéz volt tartani az egyenest úgy, hogy nyomta az ölét a kezéből kipottyanó telefon, és áztatta a lábát a kiborult üdítő… Autósok? Rettegjetek!

Mi lenne akkor, ha az egyes helyzetekben „csak” emberek lennénk? Ha nem azért figyelnénk egymásra, mert megtapasztaltuk már, hogy félni igenis érdemes, hanem azért, mert ez a természetes? Mi történne akkor, ha türelemmel, előzékenységgel és egy cseppnyi alázattal fordulnánk a másikhoz? Csoda, csoda történne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!