Vélemény

2017.05.12. 17:40

Jó reggelt, Vas megye!

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de a globális felmelegedés szempontjából az első fecske egy pettyes kakukk.

Kelemen Attila

Nem, egyáltalán nem képzavarról van szó, tudniillik Romániában először bukkantak rá erre a jellemzően melegebb vidékeken élő madárra: Európa és Ázsia déli területein, valamint Afrika északi részén honos. Tavaly már Bulgáriában is megfigyeltek egy példányt, ám ennyire északon még soha nem látták. Egyes ornitológusok azzal magyarázzák a megjelenését, hogy a mediterrán éghajlati öv egyre jobban kezd észak felé kiterjedni. Mások szerint egyszerűen csak eltévedt.

Vélhetőleg ez utóbbi szakembereknek van igazuk, mivel az említett madár társ nélkül érkezett. Márpedig a nőstény pettyes kakukk csak úgy tudja más madarak fészkébe rakni a tojásait, ha a hím párja elvonja a fészeklakók figyelmét. Nos, jelen esetben nyoma sincs hősszerelmes hitvesnek, se elterelő hadműveletnek, és akkor a tojásokról még nem is beszéltünk. Így tulajdonképpen vissza is értünk a kezdő gondolathoz. Ugyan figyelemreméltó egy ilyen ritka madarász felfedezés, ám ahogy a fáma is mondja: egy fecske - akarom mondani pettyes kakukk - nem csinál nyarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!