A külföldiek kedvence a Sziget

2019.08.25. 07:00

Közép-Európa kiemelt koncerteseményének számít a rendezvény

A nyári könynyűzenei fesztiválok csúcspontját az idén is az óbudai Hajógyári-szigeten megrendezett Sziget Fesztivál jelentette.

Tóth Sándor

A koncertek több tízezer külföldit csábítottak a Szigetre

Fotó: szigetfesztival.hu

Az egykor a magyar hajógyártás fellegvárának számító dunai szigetet ma kedvelt kirándulóhelyként tartják számon. Itt rejti a föld a korábban már feltárt, de visszatemetett (még méltó bemutatásra váró) római kori palota romjait, amelyet Hadrianus, egykori aquincumi helytartó, későbbi császár építtetett és birtokolt.

A Sziget – sokan így emlegetik – 1993 óta fokozatos népszerűségre tett szert a könnyűzenei műfajokat kedvelők körében, s az utóbbi évtizedben egyre több koncertrajongót vonz Európából és a világ számos országából. A fiatalok mellett a középgeneráció, de a náluk idősebbek is jelen voltak az idén augusztus 7–13. között megtartott, a legtöbbször telt házas, hazai és világsztárokat felvonultató énekes és zenekari produkciókon.

A koncertek több tízezer külföldit csábítottak a Szigetre
Fotó: szigetfesztival.hu

A 62 országból fellépő zenészek – köztük Ed Sheeran, a Franz Ferdinand, Richard Ashcroft, a The 1975, Martin Garrix, Macklemore, a National, Post Malone, a Twenty One Pilotes, a Foo Fighters, a Florence + The Machine és még mások – a magyarok mellett több tízezer külföldit, közöttük sok törzsvendéget csábítottak a Szigetre. A legtöbben az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Franciaországból, Németországból és Olaszországból érkeztek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség minap közreadott információi szerint a koncertturizmus pozitív nemzetgazdasági hatásai egyre markánsabb számadatokban mérhetők. Az előző években már a 10-12 százalékot érték el a hozzánk évente érkező külföldiek, így egyre jelentősebb arányban részesülnek a turisták összes költését jelentő mintegy 100 milliárd forintos gazdasági bevételből.

Figyelemmel arra, hogy a Sziget Fesztiválra érkező külföldiek fele az ott zajló zenei, kulturális programokon kívül igyekszik megismerkedni Budapesttel, illetve sokan még a fesztivál után is itt vakációznak, fontos az informálásuk a tartalmas városnéző, kirándulási lehetőségekről. Ennek érdekében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ az idén is kitelepítette Budapestinfo Pointját a fesztivál helyszínére.

A Szigeten szórakozók itt kaptak tájékoztatást a budapesti látnivalókról, attrakciókról, a Budapestet bemutató tematikus városnéző sétákról, illetve a nevezetes épületek megtekintésére szervezett túrákról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!