Körömpörkölt

2018.03.21. 07:00

Megcsinálta a lehetetlent – Tripla leszúrt Rittberger és még egy kicsi, maradhat?

Budai Dávid

Fotó: Pixabay

A súlypontemelkedés mérése a tesiórák mumusa. Először is, már ott nevetség tárgyává válhat az ember, hogy alig éri el nyújtott kézzel a legalsó fapálcikát. Amikor aztán nagy nehezen behajtja, ugrani kell egy nagyot és jó nagyot odacsapni a legmagasabban lévő pálcának, amit csak az ember ujjbeggyel elér. Szörnyű. A röhejes tíz centinél még a lányok is nagyobbat ugranak, lehet menni pityeregni a zsámoly mögé. Pedig egy jó nagy ugrás közben annyi minden történik, megáll az idő, meggörbül a tér.

Ha volt valaha a sportban fülemet bántó kifejezés, akkor az a tripla leszúrt Rittberger. Gyerekként a tévét bámulva a padlószőnyegen szívtam magamba a koris szakkifejezést, és tudtam, ezzel a figurával éppen úgy nem fogok tudni majd csajozni soha a jégen, ahogyan hátraszaltóval sem a medencében. Jobb híján, a földön próbáltam BMX-es ugratásokkal lenyűgözni lányismerőseimet. Korlátaimra azonban időbe tellett rájönnöm. Nagyanyámnál egy búsuló juhász nipp, otthon pedig egy porcelán váza bánta, hogy megpróbálkoztam a dupla Lutzcal.

Megcsinálta a lehetetlent

Alekszandra Truszova, a szófiai junior világbajnokságon három helyett négyet fordult a levegőben, ráadásul ahelyett, hogy ünnepeltette volna magát a különlegesen nehéz ugrás után, egy kis levezető csúszkálást követően újra megcsinálta a lehetetlent. Ez pedig tényleg példa nélküli. A szenzáció értéke még nagyobb, ha tudjuk, hogy a bemutatott gyakorlat több pontot kapott, mint ami egy férfi olimpiai bajnoknak kijár, ja és Alekszandra még csak 13 éves. Igazából nincsen jelentősége, de Einstein éppen ma 102 éve mutatta be a világnak általános relativitáselméletét. Kezdjen a világ, amit akar azzal, hogy meggörbül a tér, lelassul az idő akkor is, ha nem ugrálunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!