Vélemény

2017.09.14. 06:00

Terka-sztorik- Figyelem: nem csak a macska, a szülő is ember

Nagy állatbarátok vagyunk. Manapság egy állatkínzás nagyobb visszhangot vált ki, mint ha egy idős embert aláznak meg, vagy egy tizenéves fiatalt itatnak az alkoholmérgezésig.

 Tersztyánszky Krisztina

Az ilyesfajta hírek után nem ritkán olvasni olyan kommenteket, melyekből szinte az cseng ki: az állat is ember, a cicánkat úgy szeretjük, mintha a gyerekünk volna... Nem is beszélve a haszonállatokról, disznókról és tehenekről, amelyeket olyan körülmények között kell tartani, amelyeknek egy átlagos nyugdíjas is örülne. Ez van.

Nem is foglalkoznék a témával, ha nem találkoznék egyre-másra olyan cicaszeretészeti jelenségekkel, amelyek mellett viszont nem tudok elmenni szótlanul. Röviden: a nagyobbacska gyermek kisállatot vetet magának, imádja, majd elhúz otthonról, az országhatáron is túlra. A kedvenc kutya vagy cica pedig itthon marad a szülőnek. Márpedig ez nem plüssállat, amit ki lehet dobni, vagy legalábbis föl lehet vinni a padlásra. Érző lény, amit etetni, gondozni, szeretni kell. És aggódni érte, méghozzá fokozottan, mert a gyermekünké, akinek nem okozhatunk fájdalmat.

Nem egy olyan középkorú házaspár van a környezetemben, akik talán már nyugdíjasok is, de nem utazhatnak el hosszabb időre, csak azért, mert az ölebet vagy a macskát felügyelni kell. Merthogy utazni nem szeretnek ezek a jószágok. Nem úgy, mint a gazdájuk, aki hetedhét országon is túl van, és évente két-három alkalommal, hazalátogatáskor éli ki viharosan a kis kedvenc iránt érzett rajongását. A felelősség pedig marad itthon. Az, hogy az adminisztrációs kötelezettségeket felvállalva magával vigye és maga mellett tartsa, netán utaztassa kedvencét állatretikülben, nem jut eszébe. Ezzel a fajta „ragaszkodással” végképp nem tudok azonosulni. Az együttélés a gondoskodás része kell(ene), hogy legyen nemcsak az emberi, hanem a szerintem irreálisan sokra értékelt ember-állat kapcsolatoknak is.

A dolog aztán úgy szokott végződni, hogy az itthon maradt szülő vagy más családtag – akinek esze ágában sem volt házi kedvencet tartani – óhatatlanul megkedveli a gondjaira bízott jószágot, és végül ő válik függővé. Tekinthetjük úgy is: akaratán kívül sikerült egy újabb kisállatrajongót generálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!