Vép

2016.09.02. 15:00

Indiát hozta el diákon - Fernandes Loyd verbita atya Vépre látogatott

Vetített képes előadásán hazáját és az indiai kereszténységet is közelebb hozta közönségéhez.

Tóth Kata

A plébániai családi közösség meghívására érkezett a városba Fernandes Loyd, Vasvár népszerű missziós káplánja, verbita szerzetes atya. India ezer ízét, színét, illatát és hangját hozta magával, és a vépi művelődési ház nagytermét megtöltő, kíváncsi és bátran kérdező közönség nem tudott betelni vele. Mesélt - ékes magyarsággal - dél-indiai szülővárosáról, Mangalore-ról, családjáról, gyerekkoráról, arról a 15 évről, amit szemináriumban töltött, és mutatott fotókat pappá szenteléséről is. Nem tagadta, hogy bizony kultúrsokk érte Magyarországra kerülve, például amikor disznóvágásra hívták és sok kupica pálinkával kínálták egy hónappal azután, hogy megérkezett Budapestre.

Nyelvünk tanulásával is meggyűlt a baja, végül - bár megfordult a fejében - nem adta fel a küzdelmet, és megtanult magyarul. A mindig mosolygó atya a vetített diákat kommentálva ízelítőt adott az indiai mindennapokból, ahol a család a központ, és ahol mindenki gyakorolja a vallását - a két és fél százaléknyi keresztény is -, de más módon, más lelkülettel, mint Európában. Utalva arra, hogy Indiában a szentmisén bizony nincs szükség kántorra, hanem a hívek mind örömmel, szívből, hálát adva énekelnek, Loyd atyát Németh Tamás helyi plébános úgy aposztrofálta: ő az élő lelkiismeretünk. Munkáját és azt, hogy a hazai misékbe próbál belecsempészni az indiai keresztény hagyományokból, igazi missziónak nevezte. - Dhanyavad. Köszönöm! - így búcsúztak a vépiek, és a Jóisten áldását kérték vendégükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!