Vép

2015.05.13. 14:13

Elfogták a több százezer forint kárt okozó vépi betöréssorozat elkövetőit

Vép – Megvannak a betöréssorozat elkövetői, a tettesek szabadlábon védekeznek. Az okozott kár több százezer forint.

Budai Dávid

Vép nyugodt kisváros, azonban az utóbbi időben ezt a nyugalmat egy öt bűncselekményből álló betöréssorozat zavarta meg. Mivel a feltételezett elkövetőket elfogták, remélhetőleg újra visszatér a béke a városba.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Kazmar Enikő rendőr hadnagy tájékoztatta lapunkat a bűncselekményekről. Megtudtuk, a Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást K. G. Ádám zalaegerszegi, valamint N. Árpád vépi és Sz. Tamás vépi férfivel szemben. A 21 éves, a 28 éves és a 41 éves gyanúsítottak 2015. január 2. és április 21. között – a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint – öt alakalommal követtek el Vépen családi házak és melléképületek sérelmére bűncselekményeket.

Szili Imre és Szalai Lajos polgárőr parancsnok a betörés nyomozati anyagát olvassák. Fotó: Unger Tamás

A feltételezett elkövetők a nyílászárók befeszítése után, illetve a lakat levágását követően jutottak be az ingatlanokba és onnan különböző műszaki cikkeket, szerszámokat, gumiabroncsokat tulajdonítottak el közel háromszázezer forint értékben.

Megtudtuk azt is, hogy a gyanúsítottak szabadlábon védekeznek és emiatt a városban többen fel is háborodtak, ezt már Kovács Péter a város polgármestere mondta, aki hozzátette, a január óta tartó betöréssorozat felborzolta a kedélyeket. Úgy tudjuk a bűncselekmények kivétel nélkül úgy zajlottak, hogy a tettesek kifigyelték, hogy a tulajdonos mikor nem tartózkodik otthon és akkor hatoltak be napközben a melléképületekbe, de egy alkalommal éjszaka is mentek portyára az elkövetők. A tolvajok, a könnyen értékesíthető értékeket lopták el, amiket aztán gyorsan tovább is adtak.

Kovács Péter elmondta, a város négy körzeti megbízottjával folyamatosan tartja a kapcsolatot és a helyi polgárőrség is gyakrabban járőrözik a városban amióta megszaporodtak a betörések. Szerencsés helyzetben vannak, hiszen Szalai Lajos polgárőr parancsnok viszi az ebédet a rászorulóknak és így 11 és 13 óra között gyakorlatilag körbe járja a várost.

A polgárőr parancsnok elmondta, a bűncselekmények megelőzésének egyik legjobb módja, ha figyelünk egymásra. Ő is többször kéri a lakosságot, hogy ha látnak bármi gyanúsat, mindenképpen értesítsék a polgárőrséget vagy a rendőrséget. Hozzá tette, az utóbbi években többször előfordult, hogy sikerült megakadályozni egy bűncselekményt, vagy tetten érni az elkövetőt. Évekkel korábban még autós üldözésre is sor került, a tolvajok akkor nem tudtak elmenekülni, a rendőrök végül elfogták őket. Szalai Lajos tapasztalata az, hogy a riasztókra már senki nem figyel, és azt ráadásul az elkövetők gyakran ki is tudják iktatni. Meglátása szerint az utcák bekamerázásával lehetne elejét venni a betöréseknek. Amiből a korábbi években is volt jó pár. Előfordult, hogy lapra szerelt bútorokat, sőt volt, hogy kandallót loptak a betörők.

Szili Imréhez egy évvel ezelőtt törtek be, a forgatókönyv pedig ugyanaz volt, mint a mostani esetekben. Az elkövetők ugyanis mindig a kert felől közelítik meg a kiszemelt melléképületet, ami bizonyítja, hogy a tolvajok jó helyismerettel rendelkeznek.

Egy év elmúltával is jól látszik a kerítésen a behatolás nyoma. Az elkövetők itt éjjel érkeztek és feltehetően bevilágítottak a melléképület ablakán, hogy lássák, milyen értékeket rejt a tároló.

Szili Imrétől egy bérelt gépet és néhány kéziszerszámot vittek el, a kár csaknem kétszáz ezer forint volt, mivel neki kellett a bérbe vett nagy értékű bontókalapácsot kifizetni. A tulajdonos reggel a ház ablakából látta meg a nyitott ajtót, ám akkor még azt hitte, hogy fia érkezett meg. Később szembesült csak a lopás tényével.

A nyomozás az ő esetében, akárcsak most, sikeres volt, hiszen megtalálták a tetteseket, ám a szerszámok soha nem kerültek elő és a kárát sem térítette meg senki. Az a mostani betöréssorozat esetében is kérdés, hogy az okozott kárt be lehet-e hajtani az elkövetőkön, csak remélni tudjuk, hogy igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!