Vép

2014.11.11. 15:56

Megújuló energiát használnak a megújult épületekben

Vép - Mintegy százmillió forintos épületenergetikai korszerűsítés részeként megújult a művelődési ház, a városháza, és az általános iskola egyik régi épülete. Mindhárom intézményben elvégezték a fűtéskorszerűsítést, és napelemeket szereltek a tetőzetre.

Simon Erzsébet

Az utóbbi hetekben, hónapokban két közintézmény is látványosan megszépült a városban. Friss, kellemes színösszeállítású vakolatköntöst kapott a művelődési ház és a városháza, megszépült az épületek környezete, a tetőszerkezeteken elhelyezett napelemek termelik az energiát.

Kovács Péter polgármester és Iszakné Koszorús Judit kultúrházigazgató a megszépült művelődési ház előtt. Fotó: Simon Erzsébet

- A múlt század hatvanas éveiben létesített kultúrházunkra ráfért a renoválás – mondja Kovács Péter polgármester. - „Bundába" öltöztettük, azaz hőszigeteltettük a falakat és a födémet, a fűtéskorszerűsítés részeként kicseréltük a kazánokat, a radiátorok egyedi szabályozást kaptak. A Hatos Ferenc általános iskolában és a városházán is megtörtént a fűtéskorszerűsítés. Az előbbi helyen a régi műhely födémét, az utóbbi közintézményben ugyancsak a födémet, továbbá a falakat is hőszigeteltettük, illetve a homlokzati ajtókat, ablakokat is kicseréltettük. A városháza Rákóczi utcai bejáratához az új látványhoz méltó kovácsoltvas kaput készíttettünk. Emellett mindhárom épületben kiépítettük a napelemes energiatermelő rendszert. A Polgármesteri Hivatal tetőzetének déli oldalára 33, az általános iskolára 49, a művelődési házra 50 darab napelem került. A megújuló energiaforrással az épületek éves energiaszükségletét biztosítani tudjuk.

A Polgármesteri Hivatal falán a várossá válás ötéves évfordulója alkalmából helybeliek tenyérlenyomatát is megörökítették.

Kovács Péter tovább is sorolja a fejlesztéseket: a kultúrháznál a főbejárati lépcsőt és az udvari teraszt is újjáépítették. Elöl a töredezett aszfalt helyett most térkőburkolaton közelíthető meg a közművelődési intézmény. Utcabútorként formatervezett, időjárásálló fém padokat, kerékpártárolókat helyeztek ki. A hátsó teraszt befedték, és mellette alakították ki az akadálymentes feljárót. Ez a terasz nyáridőben szabadtéri mozizásra is alkalmas lesz, mert vetítési felületet is képeztek, továbbá a sakkjáték szerelmeseinek is a kedvére tettek: a burkolatba épített sakktáblán óriási bábukkal lehet egymást mattolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!