Felújítás

2017.12.27. 19:58

2 milliárd a jáki templomnak

Kétmilliárd forintnyi központi támogatás érkezik Vas megyébe, ennek köszönhetően folytatódhat a jáki templom felújítása. Az örömteli hírről dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke tájékoztatta lapunkat.

Cseszkó Tamás

A jáki templom felújítására első ütemben 150 millió forint kormányzati támogatás érkezett, a fejlesztést 2013. áprilisában Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében adták át. Most 2 milliárd forintból teljesen megújulhat az épület Fotó: archív

 

A jáki templom felújítására első ütemben 150 millió forint kormányzati támogatás érkezett, a fejlesztést 2013. áprilisában Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében adták át. Most 2 milliárd forintból teljesen megújulhat az épület Fotó: archív

Rég várt fejlesztés valósulhat meg Vas megyében: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szerdán írta alá azt a határozatot, amely 2 milliárd forint támogatást biztosít a jáki templom felújítására. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő lapunknak felidézte, hogy a Vas megyében található Árpád-kori építmény az ország egyik leghíresebb temploma. – A jáki templom ügyét mindig is a szívünkön viseltük, már az első Orbán-kormány idején megkezdődött a felújítás. Később, bár fel volt állványozva az épület északi hajója, nem jutott pénz a folytatásra – részletezte Hende Csaba, hozzátéve, hogy 2010-ben már rogyadozott az állványzat: összedőléssel fenyegetett.

 

– 150 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően a templomot sikerült megmentenünk, de már akkor jeleztem a miniszterelnök úrnak, hogy szükséges volna a teljes rekonstrukció – mondta Hende Csaba, aki szerint a lobbizás most meghozta a gyümölcsét, karácsony után egy nappal írta alá a miniszterelnök a kétmilliárd forintos támogatásról szóló határozatot. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy „ma, amikor alapjaiban támadják a keresztény értékeket, a keresztény identitást, fontos, hogy Magyarország kiálljon értékei mellett”.

– Ilyen örökség a jáki templom is, amelynek egyik tornyában 600-800 évvel ezelőtt élt helyi emberek csontjai porladnak. A genetikusok megállapították, hogy az ő génállományuk megegyezik a ma élő jáki emberekével – összegzett a képviselő, aki szerint ezért is öröm, hogy a kormány év végi döntésének köszönhetően megújulhat Vas megye egyik legfontosabb épített öröksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!