Lamantin, avagy a vonzó Dzsesszes kedély

2019.05.19. 11:30

20. Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor – A szervezővel beszélgettünk

Légy lamantin! mottóval rendezik meg a 20. Lamantin Jazz Fesztivált és Improvizációs Tábort idén június 23-tól 29-ig. A programról, a zeneszeretetről, a sok szabadságfokkal mérhető életérzésről és a „lamantinság” mibenlétéről Tímár Péter fő szervezővel beszélgettünk.

Merklin Tímea

Tímár Péter, az Improvizatív Zeneműhely Egyesület elnöke – civilben háziorvosként praktizál. Pár éve zongoraórákat is vesz: „C-blues”-ban már bárkit le tud kísérni Fotó: Szendi Péter

Beszippantja őket a hangulat

A tábornak állandó tanári kara alakult ki az elmúlt két évtized alatt, nemcsak a muzsika, hanem komoly barátságok kapcsolják össze őket, és ez nagyon jó miliőt teremt, amiben a diákok is jól érzik magukat. Ezek a zenészek a magyar zenei élet elitjéből valók és imádnak tanítani. A hallgatók azt tapasztalják meg, hogy beszippantja őket a hangulat, a zenéhez való erős kötődés – mondja Tímár Péter, a Lamantin Fesztivál és Tábort szervező Improvizatív Zeneműhely Egyesület elnöke, aki háziorvosként praktizál, pár éve pedig zongoraórákra jár a Szombathelyen élő Máriás Zsolthoz, a zalaegerszegi színház zeneigazgatójához. Most éppen egy szép Mozart-darabot és egy könnyebb jazz standardet vesznek át. Amint mondja, „C-blues”-ban már bárkit le tud kísérni, de ebből még nem sikerült kitörnie.

Lamantin

Minthogy a „lamantin”-jelenségnek ő a fő katalizátora, jogos a kérdés, mit céloz a mottó: „Légy lamantin!” A válaszban egy életérzést járunk körül, amely magába foglalja a boldogságot, a felszabadultságot, az örömteliséget a közösségben és a zene által. A lamantin kiegyensúlyozott, kedves jószág – fogalmaz Tímár Péter –, szerető szívű és boldog. Pont olyan, mint amikor az együttzenélésben szabadnak érzed magad. Meséli, volt Genovában, ahol Európa legnagyobb tengeri állatokat bemutató akváriuma van, és él benne egy öttagú lamantincsalád, borjúval. Aki elmegy oda, azonnal megérti, miért ez a neve a fesztiválnak. Amikor elhozzák a lamantinokat Budapestre – hamarosan –, a szombathelyi lamantinok jazzmuzsikával fogják várni és köszönteni őket.

Ez a személyes szenvedélyen alapuló „dzsesszes kedély”, ami hihetetlenül vonzó a táborlakók számára: a tanárok mindig kiemelik, hogy milyen boldogan jönnek a Lamantin fesztiválra, és nem azért, mert egy vezetőnek illik ilyeneket mondani, hanem mert ezek valóban kiemelkedő napok számukra minden évben. Tímár Péter hangsúlyozza: Márkus Tibornak, a tábor ötletgazdájának és művészeti vezetőjének kifejezetten missziója volt, hogy Szombathelyen megfertőzze a fiatalokat jazzel, lévén ez a szülővárosa, és nagyon szereti egész Vas megyét. Szintén itt tanít Spányi Emil, aki 25 éve nem Magyarországon él. Világszínvonalú muzsikus, a párizsi és a Lausanne-i egyetemeken oktat, hangszerel Stingnek, együtt dolgozik a koppenhágai filharmonikusokkal, a Montreaux-i Jazz Fesztivál meghatározó alakja, minden nyáron örül, hogy eljöhet ide magyar gyerekeket tanítani. Új színt, gondolkodásmódot hoz a táborba, mert ismeri az amerikai, az európai és a magyar jazzt is, és otthonos ezekben.

Magyar jazz

A fő szervezőtől azt is megtudjuk, hogy idén lesz egy kurzus – Friedrich Károly és Nesztor Iván tartja –, ami áttekinti a magyar jazz történetét a 60-as, 70-es évektől kezdve. A mai fiataloknak nagy élmény lesz rátekinteni az elmúlt több mint fél évszázadra, megtudni, hogy 50-60 éve milyen szubkultúra volt, micsoda furfang és elkötelezettség kellett ahhoz, hogy valaki jazzhez jusson. Be kellett csempészni az országba a lemezeket, alig lehetett jó hangszerhez jutni, nem volt kapcsolat a világ jazz életével, de a funok mégis tudták követni a főáramú jazz fejlődését. Nesztor Iván adomázó, sztorizgató előadó, nagyon fogják szeretni a táborlakók. Ő volt az, aki 1984-től 1989-ig improvizációs tábort rendezett Szombathelyen. Számos mostani nagy jazzmuzsikus itt kapott inspirációt. Ez erősíti a Lamantin-szervezőket is, hogy van értelme a sziszifuszi munkának, újra és újra nekifutni minden évben, hogy nulláról egy ma már messze földön híres – immár húszéves! – fesztiválhagyományt folytathassanak.

Komplex oktatás

A Lamantin improvizációs táborokba évi 100-120 diák érkezik Magyarországról és határon túli magyarlakta területekről, tudják, hogy szakmailag komplex oktatást kapnak az elméleti képzésen és hangszeres egyéni órákon. A zenekari gyakorlatokon kívül részt vesznek a fesztivál koncertjein, ahol azok a sztárok lépnek fel, akik kurzust tartanak. A brit zongorista és énekesnő, Liane Carroll sugárzó, szuggesztív előadó, egy hatalmas hang; és mivel nem szereti az előre megírt számokat, a zenészek csak óriási koncentrációval tudják követni; a koncert közben sokat szövegel is, jó humorral. Wolfgang Muthspiel egy osztrák származású világpolgár, Amerikából befutott gitáros, a baseli jazz akadémián vezető oktató. Válik László a Lamantin fesztivál hangtechnikusa a kezdetektől fogva, egyben kiváló muzsikus, most ő is kurzust tart stúdiótechnikából és színpadi hangtechnikából. A dobos Németh Ferenc egyike azon hazai zenészeknek, akik valaha is a legtöbbre vitték, folyamatosan a jazz világsztárjaival játszik együtt. Eredetileg Zala megyei, húsz éve New Yorkban él, és boldogan jön Magyarországra hozzánk.

Tímár Péter, az Improvizatív Zeneműhely Egyesület elnöke – civilben háziorvosként praktizál. Pár éve zongoraórákat is vesz: „C-blues”-ban
már bárkit le tud kísérni Fotó: Szendi Péter

Időzónák

Tímár Péter azt is elmeséli, hogy alig lehet utolérni, mindig más időpontban kell hívni az időzónák miatt, mert hol Japánban, hol New Yorkban, hol Afrikában tartózkodik. Görög származású felesége van, tavaly itt volt az egész nagy családja, körülbelül harmincan, a vacsoránál alig lehetett megközelíteni, annyira körülvették a rokonok. Gotthárd Mike, az Ocho Macho gitárosa is a tábor oktatói között van, fergeteges jazzgitáros, funky és blues vonalon is jól mozog. Általános iskolás, alsó tagozatos volt még, amikor először feltűnt a Lamantin klubban, az apukája hozta, egyszer csak országos hírű jazz-zenész lett belőle. Az idei fesztiválon több olyan fellépő van, aki táboros volt vagy tanársegéd, elkötelezett „lamantinosok”. Három-négy tábor után a Zeneakadémián találták magukat.

Kredit

A tábor oktatási gyakorlatként elfogadott kreditszerző kurzus a zenetanárok számára. A Lamantin szervezői részéről ez azt a szándékot jelenti, hogy megpróbálják becsempészni az alapfokú oktatásba az improvizatív műfajokat. Évről évre legalább 10-15 ilyen tanár eljön a táborba, kvázi beülnek újra az iskolapadba a zenei élményért. Összesen már legalább száz tanár megfordult itt.

Szerelem

A tábori élethez természetesen a szerelem is hozzátartozik, szélsőséges megfogalmazás szerint a megélt szabadságfokok abban is mérhetők, hogy naponta háromszor kötődnek örök szerelmek, ami nyilván túlzás, de kétségtelenül vannak maradandó kapcsolatok. Most posztolta valaki a közösségi oldalon a tizennégy évvel ezelőtti oklevelét, amikor első alkalommal volt a Lamantin táborban, és a sorsa – amint írja – megpecsételődött: megismerte a kedvesét, aki a férje lett, és „rengeteg jó embert, jó zenészt, akiknél nem számít, ha túl kicsi vagy, vagy híztál öt kilót, a lényeg, hogy nyitott legyél, esetleg bátor, keresd a saját hangodat, és járj az úton”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!