főszerepben a népi hagyományok

2017.11.05. 15:30

Szent Márton nyomában a Fő téren és a Vasi Skanzenben

Szent Márton ünnepéhez közeledve rendezvények sorával tisztelgünk Európa legismertebb szentjének emléke előtt, aki az egykori Savaria, vagyis a mai Szombathely területén született.

Pusztai Krisztina

Ő a jólelkűség, a felebaráti szeretet, a segítés, az egyszerűség példaképe. Személyét és szellemiségét a Fő téri Márton-napi kirakóval idén már tizedik alkalommal igyekeztek közelebb vinni a gyerekekhez az Agora Szombathelyi Kulturális Központ munkatársai.

A Szent Márton történetéhez és a Márton-napi szokásokhoz kötődő, kilencállomásos akadályjáték egyik legnépszerűbb feladata a borkóstolás volt. Persze nem kell egyből rosszra gondolni, a bor „gyerekekre hangolva” ezúttal szörp volt. A népszokás szerint ilyenkor kóstolják meg az újbort, mert ekkora forr ki. A hordóból lopó segítségével nyerhették ki az apróságok a szörpöt, de ifjú pincérekké is válhattak: szőlőtőkék között egyensúlyozhattak tálcán a poharakkal. A vetélkedő végén Szent Márton kiflijét kapták ajándékba a lurkók.

- Évről évre sokan járnak vissza, és már ismerik a népszokásokat, hiedelmeket, de jönnek olyanok is, akiknek újdonság ez a kirakó – mondta Kiss Andrea, az Agora gyermek és ifjúsági szakági vezetője. A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes táncba hívta a gyerkőcöket és a vasi hagyományokkal ismertette meg őket. Természetesen elmaradhatatlan volt az élőzene, ottjártunkkor a Tulipán zenekar húzta a talpalávalót. A Vasi Skanzen területén is várták a családokat különböző népi játékok a hétvégén, de pónira is ülhetett a fiatalság, illetve kosárban hintázhattak a Szent Márton-napi országos nagyvásáron.

Az ország minden szegletéből, és még a határon túlról is érkeztek árusok. – Mi Szék községből jöttünk, Kolozsvár mellől. Szőtteseket, horgolt terítőket, hímzett párnákat, népi viseletet, gyapjú holmikat is hoztunk, ezeket áruljuk – mondta Kovács Mária. – A téli időszakban mi még összeülünk fonni, varrni, hímezni, a nagymamáinktól tanultuk, a fiatalok viszont nem viszik már tovább a hagyományokat – folytatta. – Sajnos nemcsak a fiatalok nem viszik tovább a hagyományokat, de kiveszőben van az a korosztály is, amely még értékeli ezeket a sok-sok munkával elkészített szépségeket. Mi idősebbek, amíg tudjuk, csináljuk.

Fazekas, bőrdíszműves, ötvös, kosárfonó, ékszerkészítők standjai sorakoztak a skanzen területén még tegnap is. Népi zenekarok, óvodások, kisiskolások műsorával, színdarabokkal várták a közönséget, illetve vasalt lepénnyel, sült gesztenyével, házi rétessel, kürtős kaláccsal, szörpökkel, mézzel, lekvárral, sajtokkal, házi kolbászokkal, egyszóval ínyencségekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!