a hagyomány felélesztése

2018.02.05. 14:00

Új lendületet kapnak a kőszegi borászok

A borászat fellendítéséért dolgoznak Kőszegen. Szeretnék, ha a zártkerti fejlesztéseknek köszönhetően a szőlőtermesztés kultúrája újra élő értéke lenne a városnak.

SZMK

Alasz László metszi a szőlőt. Ő már eddig is sokat tett a kőszegi bor jó híréért Fotó: Unger Tamás

 

Alasz László metszi a szőlőt. Ő már eddig is sokat tett a kőszegi bor jó híréért Fotó: Unger Tamás

Túraútvonal kóstolási lehetőséggel, városi szőlőültetvény és gesztenyés telepítése, terményfeldolgozó építése – egyebek között ilyen beruházásokat terveznek, sőt van, amely már el is kezdődött Kőszegen. A borászat fellendítését már egy nyertes pályázat is segíti. Kőszegen réges is virágzó szőlő- és gyümölcstermesztés folyt. A város most szeretné ezt a hagyományt feléleszteni a Kálváriától a Szulejmán kilátóig terjedő területen. A zártkertek revitalizációját támogató forrásból saját, úgynevezett gyalogművelésű szőlőültetvényt és gesztenyést telepítenének, továbbá az oda vezető út is megújulhat.

- Az a célunk, hogy ne csak a jól ismert helyekre, a Hétforráshoz, az Óházhoz, az Írott-kőhöz menjenek fel a turisták, hanem legyenek olyan kijelölt utak, amelyekkel megismerhetik Kőszeg szőlő- és gyümölcstermelő kultúráját – mondta el Básthy Béla alpolgármester. Hozzátette: a Kálvária-hegyen már több friss telepítés látszik.

A helyi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete is több hektáron gazdálkodik ott. Láng József, a szövetkezet elnöke hozzáfűzte: a nyertes pályázatnak köszönhetően hamarosan a jelenlegi gazdasági épület új szárnyakkal bővül. A 39 tagból álló szövetkezet területe és a feldolgozott szőlő mennyisége is folyamatosan nő, ezért vált szükségessé egy új épület.

Láng József elmondta: jelenleg már a megnövekedett területről szüretelt szőlőt nem tudják feldolgozni, kicsi a hely, és korszerű feldolgozóterületet ott nem tudnak már kialakítani. A szövetkezet az 50 millió forintos beruházásának felét pályázati támogatásból fedezi. Kőszeg szeretné, ha a zártkerti fejlesztéseknek köszönhetően a szőlőtermesztés kultúrája újra élő értéke lenne a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!