Férfi kosárlabda EK

2018.03.14. 21:13

Egis Körmend – Nagyszerű győzelem az olaszok ellen

Jó játékkal, nagy küzdelemben két ponttal nyert az Egis Körmend a FIBA Europe Cup visszavágóján az Umana Reyer Venezia ellen.  

Tóth Judit

Egis Körmend – Umana Reyer Venezia 88–86 (22–29, 23–23, 20–12, 23–22)

FIBA Europe Cup, 2. mérkőzés

Körmend, 1500 néző V: Denkovkski (macedón), Ozols (lett), Nikolic (szerb)

KÖRMEND: WRIGHT 17/9, Németh 6/3, FERENCZ 18/15, Davis 6, HORTI 10/3

Csere: Fanning 15/9, TUOYO 10/6, Halász 2, Csorvási 4

Vezetőedző: Gasper Potocnik

VENDÉG: DE NICOLAO 8/6, TONUT 24/12, Johnson 8/6, Peric 19/3, Watt 7

Csere: Biligha 4, Daye 7/6, Bolpin, Jenkins 6/3, Cerella 3/3, Ress

Vezetőedző: Walter de Raffaele

Az eredmény alakulása. 5. p.: 17-16. 8. p.: 19-28. 12. p.: 33-31. 18. p.: 43-50. 23. p.: 50-56. 26. p.: 58-57. 33. p.: 69-69. 36. p.: 77-77

Kipontozódott: Davis (33. p)

 

A mérkőzés előtt a közönség nagy ovációval köszöntötte Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakost, valamint Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs világbajnok kenusokat, akiket a város részéről Bebes István polgármester, a kosárlabdacsapattól pedig Ferencz Csaba, Németh Ákos és Halász Ákos köszöntöttek.

Minden apró hiba hátrányt jelentett

A Körmendből hiányzott Andre Hollins betegség miatt, Csorvási Milán viszont tudta vállalni a játékot. Nem kezdett rosszul a Körmend, Wright és Ferencz tett hozzá sokat a hazaiak játékához. A vendégektől Tonut volt rendkívül aktív: palánk alá törve és távolról is ontotta a kosarakat.  A piros-feketéknél jó cserének bizonyult Fanning, aki előbb egy távoli triplával, majd egy közelivel talált be. A hatodik percben még három ponttal vezetett a Körmend (19-16), de gyorsan megfordult az eredmény. Látszott, hogy minden idegszálával koncentrálnia kell a házigazdának, mert egy-két hiba azonnal megbosszulja magát. Így történt, hogy hét ponttal meg tudott ugrani a Venezia (19-26).

Tuoyo triplájával indult a második tíz perc, majd még egy közelit is hozzátett az amerikai. Megélénkült az Egis Körmend, Horti is próbálkozott, többnyire sikerrel, így két ponttal át is tudta venni a vezetést Gasper Potocnik csapata (33-31). A hazaiak jó perceit csak Biligha zsákolása árnyékolta be, de aztán jött Jenkins is egy triplával és Tonut továbbra is megállíthatatlannak bizonyult, a nagyszünetre már 22 pontnál tartott az olasz.

Kemény meccs, bravúros győzelem

Davis zsákolása meghozta a hazai tábor hangját is Fotó: Szendi Péter

A második félidőben a hazaiak kezdték el a pontgyártást. Tuoyo kicsorgó triplájára Horti csapott le, és hozott egy kosarat. Ezt tette Wright is, aki harcosan tört be az olaszok gyűrűjében. Szép pillanat volt, amikor Tuoyo Hortit játszotta meg palánk alatt, majd Ferencz keze sült egy triplával – immár a harmadikkal. Németh Ákos is bevágott egyet, így ismét a Körmendnél volt az előny a 26. percben (58-57). Davis zsákolása meghozta a körmendi tábor hangját. A hazai öröm azonban nem tartott sokáig, mert Johnson is triplázott és egálra hozta az eredményt.

A negyedik negyedben is nagyon küzdött a Körmend, és állva maradt a Velencével szemben. A hazaiak szinte végig tartani tudták az egál közeli eredményt.  Ferencz hidegvérrel dobott egy hárompontost megint, de Tuoyo és Wright is nagyon odatette magát, a vendégektől meg Peric és Daye volt ponterős a negyedben. Negyven másodperccel a vége előtt, két pontos Venezia vezetésnél (82-84) Wright hárompontosával ismét vezetett a Körmend. Harmincöt másodpercnél oldalról jöttek az olaszok, Jenkins középtávolijával ismét egy pontos előny volt a vendégeknél. Ferencz, és megint csak Ferencz volt az, aki elvállalta, és bedobta a triplát. Jól játszott, megérdemelten nyert a Körmend, és bár nem jutott tovább a FIBA Europe Cup legjobb nyolc csapata közé, egy nagyszerű, bravúros győzelemmel ajándékozta meg szurkolóit a piros-fekete együttes.

Gasper Potocnik: Büszke vagyok a fiúkra, rendkívüli akarattal játszottak, igazi csapatként küzdöttek. Összességében jól zártuk ezt az európai sorozatot, igaz, nem voltunk a legszerencsésebbek a sorsolásnál. A Venezia nem véletlenül volt olasz bajnok, nagyon jó játékerőt képvisel. Azt remélem, hogy ez a győzelem további tartást ad, és folytatjuk a jó sorozatot.

Walter De Raffaele: Gratulálok a Körmendnek, hazai pályán jól teljesítettek. Örülök, hogy csapatommal ott vagyunk a legjobb nyolc között, mert otthon bebiztosítottuk a továbbjutást, most pedig igyekeztünk minden játékosnak lehetőséget adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!