nehéz döntés

2018.04.17. 07:00

Hogyan válasszuk ki a megfelelő óvodát?

Az óvónő személye és az óvoda értékrendje és nyelvi szolgáltatása fontos szempontok az intézményválasztáskor, derül ki a kőszegi óvodavezetőkkel való beszélgetésből.

Merklin Tímea

Központi ovi

A kőszegi központi óvodában öt csoportban 125 férőhely van, ahova elsősorban a fenntartó által kiírt körzetből jönnek gyerekek, és ha marad szabad hely, azon kívülről is.

Guttmann Ferencné óvodavezetőtől megtudjuk, maximum 25 fős náluk egy csoport, kettő vegyes, három homogén: kis-, középső és nagycsoportok életkor szerint. A szülők kérhetik egyik vagy másik elhelyezést is. Van, aki azért választja a vegyescsoportot, mert a testvér már odajár, van, aki viszont kifejezetten azt szeretné, hogy a testvérek külön legyenek. Ikrek is vannak, ők egy csoportban. Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermeket is felvesznek, az óvodavezető felelőssége, hogy hova osztja be a kérdéses gyermeket életkori szempont és a fogadó csoport fejlettségi szintje alapján.

Jelenleg nincs SNI-s gyermek a központi óvodában. A Felsővárosi, a peresznyei és a horvátzsidányi tagóvodákban vegyes csoportok működnek.

Az óvoda – orvosi szakvélemény alapján – tud biztosítani ételallergiás (tej-, tojás- vagy gluténérzékeny) gyermekeknek is megfelelő étkeztetést.

Az óvoda tart nyílt napokat, amikor a szülők bejöhetnek a gyermekeikkel körülnézni, ismerkedni. Az óvodavezető nagyon szerényen jegyzi meg, hogy kiváló óvónőik vannak, jó hírük van a városban. Ez a magyarázata annak, hogy az idejáró gyermekek fele körzeten kívüli, akár a város másik végéről is elhozzák a kicsiket.

Bernáth Ildikó és kisfia, a 2,5 éves Németh Kristóf,akinek most választanak óvodát Forrás: Bernáth Ildikó

Székhelyükön német-magyar kétnyelvű csoport működik, anyanyelvi szinten beszélő óvónővel. A három tagóvodája – Felsővárosi, peresznyei, horvátzsidányi – közül az utóbbi kettőben horvát-magyar kétnyelvű szolgáltatást nyújtanak nemzetiségi óvónővel. Van, aki Kőszegről kihordja emiatt Horvátzsidányba a gyermekét.

Árpád-házi Szent Margit Óvoda

Az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium egyházi fenntartású, nincs kijelölve körzet, a város bármely pontjáról hozhatják ide a gyerekeket szabad választással.

– A jelentkezés folyamatos, a keretlétszám már jóval a beiratkozás előtt betelik – mondja Vécseiné Kikindai Hermina óvodavezető. – Ezért nem is tartunk az óvodában nyílt napokat. Olyan sokan szeretnének hozzánk jönni, hogy van, akinek nemet kell mondanunk. Nemcsak Kőszegről, de a környező falvakból is hoznak gyerekeket, például Nemescsóból, Kőszegszerdahelyről, Cákról. Annyi gyereket tudunk a következő évre felvenni, ahányan elmennek iskolába.

Ez az óvoda is biztosítani tudja a megfelelő étkeztetést a glutén- és tejérzékeny gyerekeknek.

Három 26 fős csoport van az Árpád-házi Szent Margit óvodában, összesen 76 gyermeket tudnak fogadni. Két vegyes és egy kis-középső, hat óvónővel, három dajkával. Amint megtudjuk: azok jönnek oda, akiknek fontos a keresztény értékrend, és építenek arra, hogy az intézmény felmenő rendszerű, tehát iskolába is oda szeretnék járatni a gyermeküket. Hogy mikor nyitják az előzetes jelentkezések listáját, nem lehet megmondani, mert ez egy mindig nyitott lista: van, aki már akkor bejelentkezik, amikor a csemetéje még csak egy éves. A nagyobb testvért oda hordja, és jelzi, hogy két év múlva a kicsit is szeretné hozni, így már akkor felírják.

Megkérdeztünk egy szülőt is, milyen fő szempontok alapján választ óvodát.

Bernáth Ildikó a 2,5 éves Németh Kristóf édesanyja elmondta, hogy igyekeznek körültekintőek lenni, családtagoktól, barátoktól gyűjtöttek információkat Kőszeg négy óvodájáról. Közülük kiszűrtek kettőt, szempont volt, hogy könnyen megközelíthető legyen a Nemescsóban élő nagyszülők számára is, mert néha ők fognak a kisfiúért menni, ha a szülők elfoglaltak. Szerették volna, ha nem vegyes, hanem homogén csoportba járhat, nem minden óvodában van ez a lehetőség. Megnézték, hol, milyen programokat szerveznek, és fontos lehet, hogy hol van német nyelvű csoport. Most vannak a nyílt napok, mindkét eddig választott oviba elmennek Kristóffal együtt, megismerkednek az óvónőkkel, fontos, hogy a kisfiú hol hogyan találja fel magát, az ő szimpátiaérzete is számít a döntésnél, hiszen napjai jelentős részét ott fogja tölteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!